Αστροφυσικός: Ναι, υπάρχει νερό στην Ευρώπη του Δία

Αστροφυσικός: Ναι, υπάρχει νερό στην Ευρώπη του Δία

Για τη νέα ανακάλυψη στην Ευρώπη, ο κ. Σειραδάκης, σημείωσε πως η ύπαρξη του νερού έγινε γνωστή «από τότε που παρατηρήθηκε ότι το μαγνητικό της πεδίο συνεχώς προσανατολίζεται στο ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο του Δία»

Αστροφυσικός: Ναι, υπάρχει νερό στην Ευρώπη του Δία
Την επιβεβαίωση της ύπαρξης νερού στον δορυφόρο του πλανήτη Δία, την Ευρώπη, μετέφερε ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9», στην εκπομπή του Σωτήρη Κυριακίδη, καθώς -όπως επισήμανε- ύστερα από πολύχρονη χρήση των δυνατοτήτων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χάμπλ» (Hubble) «φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι πίδακες» στον δορυφόρο του εν λόγω πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

«Τέτοιοι πίδακες έχουν παρατηρηθεί και στον Εγκέλαδο, έναν άλλο δορυφόρο, του Κρόνου» σημείωσε ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, σχολιάζοντας πως με τις ανακαλύψεις αυτές «γνωρίζουμε πως υπάρχουν δορυφόροι πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι πρέπει να έχουν έναν ολόκληρο ωκεανό από νερό» κάτω από την επιφάνεια τους.

Για τη νέα ανακάλυψη στην Ευρώπη, ο κ. Σειραδάκης, σημείωσε πως η ύπαρξη του νερού έγινε γνωστή «από τότε που παρατηρήθηκε ότι το μαγνητικό της πεδίο συνεχώς προσανατολίζεται στο ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο του Δία». Μια παρατήρηση που έχει ως μοναδική εξήγηση ένα ρευστό και «τέτοιο ρευστό είναι ένας μεγάλος ωκεανός κάτω από την επιφάνεια της» τόνισε ο Έλληνας αστροφυσικός. Πρόσθεσε πως η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει και στην αποκάλυψη ύπαρξης ζωής στον δορυφόρο του Δία.
Κλείσιμο

Ταυτόχρονα δε με αυτές της ιστορικές ανακαλύψεις, που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σειραδάκης σχολίασε και τα νέα σχέδια για ένα διαστημικό σύστημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που μπορεί να οδηγήσει στη «μετανάστευση» του ανθρώπου στον πλανήτη Άρη: «Είναι ένα όραμα που είχε ο κ. Μασκ (σσ: αναφέρεται στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, δημιουργό της Space X, της Tesla και του PayPal) και ήδη πριν από εννέα μήνες μας είχε ανακοινώσει πως εργάζεται σε έναν τέτοιο σχέδιο και τώρα ανακοινώνει ότι μπορεί να φτιάξει έναν πύραυλο τόσο ισχυρό που θα μπορέσει να σηκώσει 100 ανθρώπους συγχρόνως» εξήγησε ο κ. Σειραδάκης περιγράφοντας τη νέα εξέλιξη που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ και στο συνέδριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.

«Είναι δύσκολο, είναι τρομακτικό άλμα» σημείωσε ο κ. Σειραδάκης τονίζοντας πως «η NASA είναι πάρα πολύ προσεκτική σε οτιδήποτε κάνει, είχε τα ατυχήματα της», που οδήγησαν στην κάμψη των διαστημικών δραστηριοτήτων της. Στην αντίπερα όχθη, όμως, ο Έλον Μάσκ «είναι πιο τολμηρός» αφού κατάφερε ακόμη και «να προσγειώσει έναν πύραυλο σε μια πλατφόρμα πάνω στον ωκεανό» τόνισε ο κ. Σειραδάκης και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι κάποτε, εάν συμβεί κάτι στον πλανήτη μας, ίσως και να υπάρχει ένας δεύτερος πλανήτης για να διασώσει αυτό που λέμε Ανθρωπότητα».



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης