Νέο «χαράτσι» στα ακίνητα για τους δασικούς χάρτες

Νέο «χαράτσι» στα ακίνητα για τους δασικούς χάρτες

Η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως 70 εκ. ευρώ - Ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην παρούσα ρύθμιση και η πρόβλεψη για αναστολή κατεδαφίσεων σε δασικές περιοχές πριν την κύρωση των δασικών χαρτών.

Νέο «χαράτσι» στα ακίνητα για τους δασικούς χάρτες
Tην προσεχή Πέμπτη θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση των δασικών χαρτών. Ύστερα από πολλές αναβολές η ρύθμιση μπαίνει στην τελική ευθεία την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως 70 εκ. ευρώ, για να καλύψει το κόστος του έργου και ετοιμάζεται να θεσπίσει νέο τέλος στις συναλλαγές ακινήτων και να βάλλει «χέρι» ακόμη και στα τέλη κτηματογράφησης, που η ΕΚΧΑ προορίζει ως «μαξιλάρι» για να καλύψει το κόστος χρηματοδότησης του κτηματολογίου για το υπόλοιπο της χώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης
έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην παρούσα ρύθμιση και η πρόβλεψη για αναστολή κατεδαφίσεων σε δασικές περιοχές πριν την κύρωση των δασικών χαρτών.

Το ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε χθες την εμπλοκή στους δασικούς χάρτες των δασικών υπηρεσιών που είχαν βγει εκτός παιχνιδιού το προηγούμενο διάστημα λόγω της μεγάλης υποστελέχωσής τους, με την ανάθεση του έργου στην ΕΚΧΑ, ο ρόλος της οποίας αποδυναμώνεται. "Το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι υφίσταται άμεσα η αναγκαιότητα για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της απαραίτητης και απαρέγκλιτης συμμετοχής της δασικής υπηρεσίας τόσο στη διαδικασία της κατάρτισης όσο και στην πιστοποίηση του περιεχομένου του δασικού χάρτη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από ρυθμίσεις με τις οποίες επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των χαρτών, ενώ περιγράφει με σαφήνεια και τις πηγές χρηματοδότησης του έργου.

Κλείσιμο
Αναλυτικότερα:

Με τη λήξη υποβολής αντιρρήσεων γίνεται η επεξεργασία των δασικών χαρτών εντός 20 ημερών και αποτυπώνονται στον χάρτη με πράσινη διαγράμμιση οι περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Κατόπιν θεωρείται το «καθαρό» τμήμα του δασικού χάρτη από την οικεία Διεύθυνση Δασών εντός 20 ημερών. Με απόφαση του συντονιστική Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρώνεται ως προς τα «πράσινα» τμήματα μέσα σε 10 μέρες.

Θεσπίζεται ένα επιπλέον τέλος που είναι το πιστοποιητικό των δασικών χαρτών, το οποίο θα χορηγείται από το οικείο κτηματολογικό γραφείο και όπου δεν υπάρχει, από τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής. Θα εκδίδεται σε κάθε μεταβίβαση ή άλλη μεταβολή εμπράγματων δικαιωμάτων προκειμένου να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα του Δημοσίου επί της έκτασης που κυρώνει ο χάρτης. Το ύψος του τέλους θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης