Δείτε το ανθισμένο λιβάδι που δημιούργησε το Ελ Νίνιο στο πιο άνυδρο μέρος του πλανήτη!

Δείτε το ανθισμένο λιβάδι που δημιούργησε το Ελ Νίνιο στο πιο άνυδρο μέρος του πλανήτη!

Η έρημος Ατακάμα στη Χιλή είναι το πιο ξηρό μέρος στη γη - Πώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο, μετά από ένα χρόνο έντονων βροχοπτώσεων, μετέτρεψε την έρημο σε ανθισμένο λιβάδι;

Δείτε το ανθισμένο λιβάδι που δημιούργησε το Ελ Νίνιο στο πιο άνυδρο μέρος του πλανήτη!
Η έρημος Ατακάμα στη Χιλή κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ξηρασίας, αφού στις αρχές του 20ου αιώνα δεν έπεσε ούτε σταγόνα βροχής επί 173 μήνες! Η θέση της Ατακάμα ανάμεσα στον τεράστιο όγκο των Άνδεων, που συγκρατεί τα σύννεφα που μπορούν να φέρουν βροχή και από την άλλη το ψυχρό ρεύμα Humbolt στον Ειρηνικό, που εμποδίζει τον σχηματισμό νεφώσεων, την καθιστά το πιο άνυδρο μέρος στη γη.



Κλείσιμο
Όμως, χάρη στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που από τον περασμένο Μάρτιο έφερε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην περιοχή, που είχαν διάρκεια ενός έτους, η έρημος άνθισε στην κυριολεξία, από τους σπόρους που υπήρχαν επί δεκαετίες θαμμένοι στα εδάφη της. Πρόκειται για σπόρους ενός είδους μολόχας με μικρά ροζ λουλούδια, που περίμεναν τις βροχές του Ελ Νίνιο για να ανθίσουν και να αναδείξουν την μοναδική τους ομορφιά.



Οι δενδρομολόχες της ερήμου Ατακάμα άνθισαν και δημιούργησαν ένα τεράστιο χαλί τόσο μεγάλης έκτασης, που όμοιό του είχε εμφανιστεί μόνο πριν 18 χρόνια. Συνήθως οι «μολόχες της ερήμου» ανθίζουν κάθε πέντε ή επτά χρόνια με την εμφάνιση του Ελ Νίνιο, αλλά η φετινή χρονιά με τις παρατεταμένες βροχές προσέφερε το φαινόμενο της πιο θεαματικής άνθισης των τελευταίων 18 χρόνων!






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης