Oλος ο πλανήτης συμμετείχε στην «Ώρα της Γης»

Oλος ο πλανήτης συμμετείχε στην «Ώρα της Γης»

Από τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Αθήνα μέχρι τη Μόσχα και το Σίδνεϊ

Oλος ο πλανήτης συμμετείχε στην «Ώρα της Γης»
Μετά την Ωκεανία, την Ασία και την Ευρώπη, η Αμερική πήρε τη σκυτάλη στην επιχείρηση "Ώρα της Γης", αργά το βράδυ του Σαββάτου, στέλνοντας και αυτή το δικό της μήνυμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.



Κλείσιμο
Στη Νέα Υόρκη τα συνήθως εντυπωσιακά νυχτερινά φώτα στο Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ χαμήλωσαν ενώ οι πινακίδες νέον στο Μπρόντγουεϊ έσβησαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ βυθίστηκε στο σκοτάδι για πέντε λεπτά. Η διάρκεια της "επιχείρησης" αυτής ήταν περιορισμένη για λόγους ασφαλείας. Εκτός όμως από τον Πύργο του Άιφελ, άλλα 300 παριζιάνικα μνημεία έσβησαν τα φώτα τους στο πλαίσιο της "Ώρας της Γης" που οργάνωσε για ένατη συνεχή χρονιά στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).



Για το WWF, η βασική ιδέα δεν είναι να εξοικονομήσει ο πλανήτης ηλεκτρική ενέργεια για μία ώρα αλλά να υπενθυμίσει σε όλους το κόστος που έχει για τη Γη η ενέργεια που καταναλώνεται και να ζητήσει μια ισχυρή διεθνή δέσμευση ώστε να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή.

"Σώστε το κλίμα μας τώρα!" ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στο Βερολίνο: το σχημάτισαν με αναμμένα κεριά, στο έδαφος κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.



Για μία ώρα έσβησαν επίσης τα φώτα στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα, στο Μουσείο του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στο Μπιγκ Μπεν και το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, στο Κολοσσαίο της Ρώμης, στους ουρανοξύστες της Φραγκφούρτης, στην Πλατεία των Ηρώων της Βουδαπέστης αλλά και στην Ακρόπολη, στην Αθήνα.



Στη Μαδρίτη, στους Κήπους απέναντι από το βασιλικό Ανάκτορο, μόλις έσβησαν τα φώτα ποδηλάτες ανέλαβαν να κάνουν πετάλι για να φωτίσουν μια τεράστια υδρόγειο, υπό τα χειροκροτήματα δεκάδων θεατών που χόρευαν και τραγουδούσαν κρατώντας στα χέρια τους μικρές, φωτεινές υδρογείους.



Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος συμμετείχε στη δράση αυτή με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Όπως είπε, η κινητοποίηση συνιστά "μια συμβολική και πανίσχυρη υπενθύμιση ότι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα (...) αλλά θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι δεν μας μένει πολύς χρόνος για να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές. Αν ο καθένας στη Γη κατανάλωνε τις φυσικές πηγές με τον ρυθμό που το κάνουμε στη Βρετανία θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους τριών πλανητών".

   
Το "σύνθημα" για την έναρξη της Ώρας της Γης είχε δώσει το Σίδνεϊ από τις 12.30 (ώρα Ελλάδας, 20.30 τοπική ώρα) το μεσημέρι του Σαββάτου. Η περίφημη γέφυρα του λιμανιού βυθίστηκε στο σκοτάδι για μία ώρα. "Στην Αυστραλία, η γεωργία και η βιομηχανία είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής", είπε η Άννα Ρόουζ, η υπεύθυνη της κινητοποίησης για την Ωκεανία.



Η πρωτοβουλία αυτή είχε ξεκινήσει από το Σίδνεϊ το 2007 και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο. Φέτος επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους 170 χώρες και 1.200 μνημεία.









Η «Ώρα της Γης» σε Νεπάλ, Ταιβάν και Χονγκ Κονγκ


Βίντεο από Ινδονησία, Ιαπωνία και Φιλιππίνες 


Στο σκοτάδι και η Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης