Συνάντηση Μανιάτη με Τρόικα για το φυσικό αέριο

Συνάντηση Μανιάτη με Τρόικα για το φυσικό αέριο

Οι δεσμεύσεις του υπουργείου φαίνεται να κυλούν καλώς, ασχέτως αν αποκλίνουν κάποιες δράσεις από τα χρονοδιαγράμματα

Συνάντηση Μανιάτη με Τρόικα για το φυσικό αέριο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, με θέμα την πρόοδο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, το σύστημα ΝΟΜΕ, το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο αλλά και η  αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Οι δεσμεύσεις του υπουργείου απέναντι στην Τρόικα φαίνεται να κυλούν καλώς, ασχέτως αν αποκλίνουν κάποιες δράσεις από τα χρονοδιαγράμματα. Η ικανοποίηση πηγάζει από τη ψήφιση του νομοσχεδίου της μικρής ΔΕΗ, αλλά και η εξέλιξη γύρων από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει περάσει στη δεύτερη φάση.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στη θεσμοθέτηση των δημοπρασιών NOME, όπου η ΡΑΕ και το υπουργείο  ετοιμάζουν το τελικό σχέδιο. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι από τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι έτοιμο για τις δημοπρασίες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2015. Οι δημοπρασίες αφορούν ποσότητες ηλεκτρισμού από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες παράγουν σήμερα τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Κλείσιμο
Η ΔΕΗ επιμένει να υπάρχει κατώφλι στην τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, που να καλύπτει το κόστος της, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή και οι ιδιώτες προτιμούν οι δημοπρασίες να γίνονται σε ρυθμιζόμενη τιμή από τη ΡΑΕ. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς. Σημειώνεται ότι και για  τα ΑΔΙ ο μηχανισμός πρέπει να είχε αναθεωρηθεί και τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης