Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Συγκέντρωσαν 1,4 εκατ. υπογραφές και ανάγκασαν τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο να προχωρήσει σε διαψεύσεις - Μεγάλη η κινητοποίηση και στην Ελλάδα

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού
Η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού «δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ, δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα», ξεκαθάρισε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την μεγάλη κινητοποίηση της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «Right2 water» που συγκέντρωσε 1,4 εκατ. υπογραφές.

Τα δημοσιεύματα περί ιδιωτικοποίησης του νερού έχουν προκαλέσει την κατακραυγή στη Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα το «Right2 water» προωθεί το συντονιστικό «SOSτε το νερό» με στόχο -όπως λένε οι υπεύθυνοι της καμπάνιας- να μην δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών, κάτι που σχεδιάζει η ΕΕ. 

Συγκεκριμένα η οργάνωση του «Right2 water» (Δικαίωμα στο νερό) αναφέρει πως «τη στιγμή που η κυβέρνηση ξεπουλάει το νερό της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας σε ιδιώτες, τη στιγμή που μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις ανακτούν από τις εταιρείες τη διαχείρηση του νερού και της αποχέτευσης...τη στιγμή που έρευνες δείχνουν ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει ακρίβεια, υπερκέρδη εταιρειών, μονοπώλιο, κακή ποιότητα νερού και υπηρεσιών, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι η λάθος συνταγή είναι η σωστή και συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του απόλυτου ξεπουλήματος».

Κλείσιμο


Την ίδια στιγμή η «Κίνηση 136», η οποία είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, αν και το ΤΑΙΔΕΠ την απέκλεισε από τον διαγωνισμό για την ιδωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, δεν καταθέτει τα όπλα, όπως λένε εκπρόσωποί της. Αντίθετα καταθέτει ενστάσεις και τα μέλη της είναι αποφασισμένα να μην αφήσουν να περάσει η ιδιωτικοποίηση. Στο πλευρό τους έχουν και τους 14 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που ομόφωνα έχουν ταχθεί υπέρ της διενέργιεας δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

«Οι υπηρεσίες παροχής ύδρευσης είναι απαραίτητες για τη ζωή και το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικό πόρος», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της πανευρωπαϊκής καμπάνιας, ενώ προσθέτουν πως «το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δημόσιο αγαθό που πρέπει να διαφυλαχθεί, να μην ανοίξει για τον ανταγωνισμό».

Οι οργανώσεις και ενώσεις που ξεκίνησαν την καμπάνια επισημαίνουν ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να έχουν εγγυημένη παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ προσθέτουν πως εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου δύο εκατ. άνθρωποι που δεν έχουν τις κατάλληλες παροχές.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης