PROTOTHEMA

Περιβάλλον

Στο ΙΚΑ μέρος των προστίμων…

Μειωμένα πρόστιμα και αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Μειωμένα πρόστιμα και αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν λιγότερα για υπαγωγή στη ρύθμιση... 

Μειώσεις στα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που ανακοίνωσε ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, δήλωσε παρ΄ όλα αυτά ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό και σε περαιτέρω αλλαγές αν η χρεία τους προκύψει κατά τη συνέχιση της συζήτησης.

Μεταξύ των αλλαγών, είναι και αυτή που προβλέπει μειωτικό συντελεστή, όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός, για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μικρότερα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Εισάγεται επιπλέον κοινωνικός συντελεστής για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με χαμηλό εισόδημα και ο συντελεστής παλαιότητας και όσο παλαιότερο είναι το αυθαίρετο τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο.

Αποσαφηνίζεται επίσης ότι εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955 και αυτά που έχουν τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους.

Κατά την εισηγητική του παρέμβαση ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει αν θα πρέπει να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων, ενώ ο όρος "διατήρηση αυθαιρέτων" αντικαθίσταται από τον όρο "αναστολή των κυρώσεων" προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός και για την απόδοση μέρους των προστίμων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά στο ΙΚΑ.

«Είμαστε σε συζήτηση με το υπουργείο Εργασίας για να δούμε πως θα γίνει ο υπολογισμός των ποσών που θα δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία είχαν απώλειες εργοδοτικών εισφορών από την ανέγερση αυθαιρέτων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός περιβάλλοντος.

Αλλαγές ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο σκέλος που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων με κεντρικό άξονα την μεγαλύτερη "νομική ασφάλεια" για το δίκτυο NATURA, όπως ανέφερε ο υπουργός.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ELENH 30/08/201116:01

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΗΣ ΘΑ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 24&2 ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΠΧ ΜΙΑ ΚΑΜΙΝΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΔΕ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ,?? ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ(ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ) ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ!!! ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΩΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ, (ΑΦΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΣΙΜΗ ΑΙΤΙΑ ΜΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ (ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΗΣ) ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ.

Απάντηση
βασιλης 25/08/201115:15

@v.διρ πολυ επιφανειακα πιανεις το θεμα , το γεγονος οτι ενας πολιτης κτιζει σε 300 μ2 οικοπεδακι εκτος σχεδιου αυθαιρετο , ειναι διοτι δεν μπορει , ειναι οικονομικα αδυνατο να αγορασει οικοπεδο κανονικο , αρτιο και οικοδομησιμο ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ διοτι θα πρεπει να δωσει 300.000 ευρω και βαλε . για πολλα χρονια το ελληνικο κρατος παιζει το κρυφτουλι με τους πολιτες εξυπηρετοντας συμφεροντα μεγαλοιδιοκτητων , κατασκευαστων τσιφλικαδων και αδυνατει να ενταξει περιοχες στο σχεδιο ωστε να μην χασουν τους πελατες (κοροιδα ) τα πλουσια αφεντικα . ετσι εφτασε ενα διαμερισματακι 45 μ2 στην κυψελη το 2008 200.000 ευρω . ο αγοραστης κοροιδο πληρωνει το αφεντικο κερδιζει .

Απάντηση
v.διρ25/08/201114:18

αν το ηλίθιο κράτος μας είχε πάρει μια μπουλντόζα και είχε κατεδαφίσει 1 αυθαίρετο (και έλεος πια με το κοινωνικό προφίλ, έχετε δει κάτι αυθαίρετα στα καμμένα της Πεντέλης? - ας γκρέμιζε ένα τέτοιο πρώτα), τότε θα βλέπαμε τα σχόλια και τη βιασύνη να πληρωθούν τα πρόστιμα. Πήγα πριν 7 χρόνια στη Μαγούλα Ερέτριας και δεν τη γνώρισα, σε οικόπεδα 300 και 500 τ.μ εκτός σχεδίου είχαν χτιστεί 2-όροφα, σε στυλ Παγκρατίου, με μπετά αβέρτα-κουβέρτα και ούτε ελεύθερο χώρο για 2 γλάστρες. Δεν μου έμοιαζαν για να μην έχουν να φάνε οι ιδιοκτήτες, και δεν καταλαβαίνω γιατί είχαν να πληρώσουν διπλά τους εργολάβους αλλά όχι για να πληρώσουν τις εισφορές του ΙΚΑ. Επίσης, αν είχαν μπουζουριάσει τους τοπικούς αστυνόμους, δημοτικούς συμβούλους κλπ (που ποτέ δεν βλέπουν τίποτα), μπορεί να ήταν πιο "ανοιχτομάτηδες" (αντί για "ανοιχτοχέρηδες") οι επόμενοι

Απάντηση
Αγκυ25/08/201113:59

Οι δοσεις των προστιμων πρεπει να ειναι πολλες μα παρα πολλες για να πεισετε τον κοσμο να παη στο ταμειο αλλοιως θα γελανε παλι ολοι μαζι σας

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία