Τους έμειναν τα σκουπίδια στην Άνδρο

Τους έμειναν τα σκουπίδια στην Άνδρο

Αποσύρεται η μαγική λύση Σούκου, σκέφτονται να τα μεταφέρουν με κοντέινερ στην Αθήνα

Τους έμειναν τα σκουπίδια στην Άνδρο
Oύτε ένα μήνα δεν κράτησε η μαγική λύση για την εξαφάνιση των απορριμμάτων στην Άνδρο! Το σύστημα επεξεργασίας σκουπιδιών που πολυδιαφημίστηκε από το δήμο του κυκλαδίτικου νησιού, στις αρχές του προηγούμενου μήνα και εγκαινιάστηκε με τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες και την δέουσα δημοσιογραφική κάλυψη αποσύρεται, καθώς αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων για να δώσει οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών που αντιμετωπίζει η Άνδρος.

Μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση (σ.σ συζητείται ακόμη και η μεταφορά τους με κοντέινερ στην Αθήνα αλλά και η λύση της RAM Εurope που μειοδότησε στην Καλαμάτα) το νησί θα πνίγεται στο σκουπίδι και το πιθανότερο είναι η παλιά χωματερή, η οποία βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και έχει σφραγιστεί από τέλη Ιουνίου, να εξακολουθεί να υποδέχεται τον όγκο απορριμμάτων που παράγει η Άνδρος.

Κόντρα φυσικά στις αποφάσεις των δικαστηρίων που έκαναν πρόσφατα δεκτά ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων και επιβάλλουν κράτηση τριών μηνών στο δήμαρχο και πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που θα απορρίπτεται στην χωματερή στο μέλλον.
Κλείσιμο

Τους καίνε οι φωτογραφίες και τα βίντεο
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν βίντεο αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό (σχετικά φωτο από τις ρήψεις σκουπιδιών δημοσιεύουμε) που αποδεικνύουν ότι τα σκουπίδια της Άνδρου συνεχίζουν να «χωνεύονται» από την παλιά χωματερή καθώς το σύστημα Σούκου δούλεψε ελάχιστα.

«Στις 2 Ιουλίου η Δημοτική Αρχή εγκατέστησε στο νησί ένα σύστημα ψυχρής επεξεργασίας απορριμμάτων, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και το οποίο υποτίθεται πως θα έλυνε το πρόβλημα. Από τότε και μέχρι και την Κυριακή 24 Ιουλίου, το σύστημα δεν λειτούργησε παρά μόνο για λίγες ώρες! Το αποτέλεσμα είναι τόνοι σκουπιδιών να έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του νησιού, με μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για την κάκιστη εικόνα που δίνεται στους επισκέπτες του νησιού μας», σημειώνουν σε επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη στις 26 Ιουλίου οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του δήμου Άνδρου.

Ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη, είναι η τελευταία απόφαση για την διενέργεια νέου διαγωνισμού που τιτλοφορείται «εργασίες ενδιάμεσης διαχείρισης των απορριμμάτων» με κόστος περίπου 1 εκατ. ευρώ, το οποίο σκοπεύει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα που όπως και στην Καλαμάτα, έτσι και στην Άνδρο βγήκε εκτός λειτουργίας, προδίδοντας για άλλη μια φορά την αξιοπιστία του.

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι απορρίμματα του νησιού είναι σύμμεικτα με αποτέλεσμα να περιέχουν εκτός από αστικά απόβλητα, μπάζα αλλά και κτηνοτροφικά κατάλοιπα που «φράκαραν» την λειτουργία του!

Ετοιμάζουν τέλος διαχείρισης αποβλήτων
Στο σύστημα της εταιρείας Σούκος, είχε αναφερθεί εκτενώς το protothema.gr με ρεπορτάζ στις 4 Ιουλίου, προβάλλοντας τα προβλήματα που παρουσίασε όπου δοκιμάστηκε πιλοτικά η λύση, η οποία δόθηκε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία και με ημερήσιο κόστος 3.000 ευρώ.

Τότε στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας είχε απαντήσει τόσο ο δήμαρχος της Άνδρου κ. Ιωάννης Γλυνός όσο και ο επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Σούκος, υπερασπιζόμενοι την απόδοσή του και το μηδενικό υπόλειμμα που θα παρήγαγε, την οικονομικά συμφέρουσα προσφορά που εμφάνιζαν χαμηλή, ανεβάζοντας σε 40 τόνους τον όγκο των απορριμμάτων που ήταν προς διαχείριση αλλά και την ανάγκη να επιλυθεί το συντομότερο το πρόβλημα των απορριμμάτων του νησιού μεσούσης της τουριστικής περιόδου αλλά και των προστίμων που επικρέμονταν.

Σήμερα ακόμη και ο δήμαρχος ανεπισήμως παραδέχεται «ότι είχε εσφαλμένη πληροφόρηση για το σύστημα επεξεργασίας Σούκου» ενώ διαρρέονται φήμες περί εμπλοκής στο άλυτο πρόβλημα των απορριμμάτων της Άνδρου του ομίλου Μπόμπολα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το… μαλλί θα πληρώσουν οι κάτοικοι του νησιού. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου με θέμα την επιβολή τέλους διαχείρισης αποβλήτων που σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου θα ανέλθει στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό το χρόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης