BC Partners: Χρηματοδότηση από τούρκικες τράπεζες για σούπερ εξαγορά

BC Partners: Χρηματοδότηση από τούρκικες τράπεζες για σούπερ εξαγορά

Τέσσερις τουρκικές τράπεζες χρηματοδοτούν μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην Ευρώπη, από τότε που ξέσπασε η πιστωτική κρίση. Πρόκειται για την απόκτηση του 50,8 % της τουρκικής αλυσίδας λιανικής Migros από το βρετανικό Fund ΒC Partners έναντι 3,15 δισ. δολαρίων.           

Η συμφωνία πώλησης από τον τουρκικό όμιλο Koc Holding ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και η Migrοs πέρασε στο private Equity Fund ύστερα από συνομιλίες μη

3 μέρες δουλειά με λιγότερα χρήματα! (UPD)

Τέσσερις τουρκικές τράπεζες χρηματοδοτούν μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην Ευρώπη, από τότε που ξέσπασε η πιστωτική κρίση. Πρόκειται για την απόκτηση του 50,8 % της τουρκικής αλυσίδας λιανικής Migros από το βρετανικό Fund ΒC Partners έναντι 3,15 δισ. δολαρίων.           

Η συμφωνία πώλησης από τον τουρκικό όμιλο Koc Holding ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και η Migrοs πέρασε στο private Equity Fund ύστερα από συνομιλίες μηνών, στις οποίες συμμετείχε ο Ελληνας Senior Partner κ. Νίκος Σταθόπουλος.

Γιατί, όμως, μια τόσο μεγάλη συμφωνία δεν τη χρηματοδοτούν ευρωπαϊκές ή διεθνείς τράπεζες; Διότι απλώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν χρήματα. Συνεχίζουν να διαγράφουν από τους ισολογισμούς τους, τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου. Και οι απομειώσεις κεφαλαίου στην Ευρώπη υπολογίζονται σε 9,3 δισ. δολάρια σύμφωνα με την JP Morgan.

Ετσι τον ρόλο της χρηματοδότησης των μοχλευμένων εξαγορών αναλαμβάνουν οι τοπικές τράπεζες. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της Migros.

Tέσσερις τράπεζες, η Garanti Bank, η Is bank η Vakifbank και η Αk bank ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν το 1 δισ. από τα 1,5 δισ. δολάρια που θα διαθέσει η ΒC Partners για να πραγματοποιήσει δημόσια πρόταση.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο ρόλος των τοπικών τραπεζών αυξάνεται όταν πρόκειται για δουλειές εντός των συνόρων.

Κλείσιμο

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στους Finacial Times ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι σε επενδύσεις όπως στην Τουρκία υπάρχει ο κίνδυνος της συναλλαγματικής ισοτιμίας, και ο μόνος τρόπος αντιστάθμισης είναι να είναι μακροπρόθεσμη η επένδυση.     

Πώς θα γίνει  η εξαγορά

Η εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων BC Partners ολοκλήρωσε την απόκτηση ποσοστού 50,8% της Migros Türk T.S.A. -της μεγαλύτερης τουρκικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ-, από τον όμιλο Koc Holding, απεικονίζοντας τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας στις 3,8 εκατ. τουρκικές λίρες (3,15 εκατ. δολάρια).

Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Stock Exchange), μετά τη γνωστοποίηση των όρων και την έγκριση της δημόσιας πρότασης από την τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Από κοινού με την ΒC Partners, επενδυτές μειοψηφίας είναι και οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity funds) Turkven Private Equity -η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων στην Τουρκία- και η DeA Capital -ιταλική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Senior Partner της BC Partners, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ολοκληρώσαμε αυτή τη μεγάλη και σύνθετη εξαγορά σε μια νέα αγορά για τη BC Partners και μάλιστα σε μια απαιτητική συγκυρία για την πιστωτική αγορά. Είμαστε περήφανοι που θα συνεργαστούμε με τη διοικητική ομάδα της Migros, υπό την ηγεσία του Εκτελεστικού Προέδρου κ. Bulend Ozaydinli, καθώς και με τους 15.000 εργαζόμενους, με στόχο να προχωρήσουμε την επιχείρηση στα επόμενα στάδια της ανάπτυξής της.

Η Migros αποτελεί μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία, δεδομένης της ηγετικής θέσης της στην αγορά, του ισχυρού brand, της πολύπλευρης στρατηγικής της και του εκτενούς δικτύου καταστημάτων σε όλη την Τουρκία. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τη Migros έτοιμη να επωφεληθεί από την ανάπτυξη της τουρκικής αγοράς λιανεμπορίου, των δημογραφικών τάσεων και των θετικών προοπτικών της τουρκικής οικονομίας».

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Migros κ. Bulend Ozaydinli, σημείωσε: «Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος που βρίσκομαι ξανά στο τιμόνι της Migros, η οποία τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει διαγράψει μια λαμπρή αναπτυξιακή πορεία. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα εξελιχθεί σε εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς, βασισμένη στη διοικητική ομάδα και την υποστήριξη των νέων ιδιοκτητών, της BC Partners».

Η χρηματοδότηση του δανεισμού θα γίνει από τις τουρκικές τράπεζες Garanti Bank, Is Bank, Vakifbank και AkBank.

Το deal αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά (leveraged buy-out) που έχει γίνει ποτέ στην Τουρκία, και είναι το μεγαλύτερο deal παγκοσμίως μετά την έναρξη της πιστωτικής κρίσης το καλοκαίρι του 2007.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης