Τα «κλειδιά» για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας α΄ κατοικίας

Τα «κλειδιά» για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας α΄ κατοικίας

Η αντικειμενική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα €250.000 - Οι τέσσερις ασφαλιστικές δικλίδες - Τα εισοδηματικά κριτήρια

akinta_ar
Σε συμφωνία κατέληξαν τραπεζίτες και κυβέρνηση κατά την πολύωρη σύσκεψη, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την Ηρωδου Αττικού, λιγο πριν τα μεσάνυχτα. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015.

Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει δανειολήπτες, που οι πρώτες κατοικίες είναι υποθηκευμένες σε αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, όπου το ποσό αυτό να αφορα πιθανότατα τους τρίτεκνους (με το αρχικό να διαμορφώνεται στις 150.000 ευρώ) και το υπόλοιπο του δανείου, για την ένταξη στο νόμο, να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Στην «ομπρέλα» του νόμου υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (συμπεριλαμβανομένου και τα επιχειρηματικά κλπ). Το Δημόσιο, φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών, με συνολικό ποσό έως 200 εκατ. ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αφορά εισοδημα 12.500 ευρώ για άγαμο, συν 5.000 για το καθε παιδι, και για αξία ακινήτου τα 250.000 ευρώ.

Η συμφωνία κατά πληροφορίες προβλέπει και τέσσερις ασφαλιστικές δικλίδες, όπως γράφει η Καθημερινή:

Κλείσιμο
- Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ώστε να διαπιστωθεί ένα πληρούν τα υφιστάμενα κριτήρια επιλεξιμότητας

- Κανένας δανειολήπτης δεν θα έχει προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς προέλεγχο μέσω της πλατφόρμας με τον οποίο θα πιστοποιείται ότι πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας

- Όποιος επιλέξει προσφυγή στη δικαιοσύνη αντί της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης

- Όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις χάνει την προστασία και η κατοικία του βγαίνει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.

Στη συνάντηση από πλευράς κυβέρνησης παρευρέθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημητρης Λιακος αλλα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης