Παπανάτσιου: Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν στο 60% των ζωνών

Παπανάτσιου: Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν στο 60% των ζωνών

Οι φουσκωμένες αντικειμενικές θα προκαλέσουν και αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που θα ανέβουν οι αντικειμενικές αξίες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Παπανάτσιου: Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν στο 60% των ζωνών
Διαψεύδονται οι προσδοκίες ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα οδηγούσαν σε μείωση των τιμών της εφορίας. Οι αλλαγές που εισηγούνται οι ιδιώτες εκτιμητές, στους οποίους ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίσουν τις νέες τιμές των ακινήτων, αποκαλύπτουν ότι τελικά έρχονται αυξήσεις και όχι μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πως στο 60% των ζωνών της χώρας παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
Ειδικά στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις, ενώ σε Μακεδονία και Θράκη οι περισσότερες μειώσεις.

Όσον αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ που -όπως είπε η υφυπουργός- «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», ανέφερε ότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα» και «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου». Αυτό σημαίνει ότι και το 2018 το Δημόσιο θα προσπαθήσει να βεβαιώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 3,25 δισ. ευρώ φιλοδοξώντας να εισπράξει περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να αυξηθεί σημαντικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενικές αξίες χαμηλότερες από τις εμπορικές, όμως η κρατική διοίκηση υποστηρίζει ότι και πάλι το συνολικώς απαιτούμενο ποσό απ' όλους τους Έλληνες δεν θα ξεπεράσει τα 3,25 δισ.ευρώ. 
Κλείσιμο

«​Ήταν πολύ χαμηλές οι αντικειμενικές» 

«Μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της υποβολής, έχουν υποβάλει στοιχεία 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κτλ.», είπε η κυρία Παπανάτσιου.

Η υφυπουργός Οικονομικών δικαιολόγησε γιατί, αντί για μείωση των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στην κτηματαγορά, προκύπτει αύξηση, το απέδωσε στο ότι οι αντικειμενικές τιμές ήταν χαμηλότερες από τις εμπορικές. «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές» όπως είπε.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».
Πού εμφανίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις 

Ανέφερε επίσης σε άλλο σημείο ότι «μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών».

Αντίθετα, «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».

Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί είναι εκείνο που με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές θα ανανεώνεται και θα έχουμε ανά πάσα στιγμή αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα κάθε έτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης