Bloomberg: Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να πάει σε ακόμα μια χαμένη δεκαετία

Bloomberg: Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να πάει σε ακόμα μια χαμένη δεκαετία

Αν και η ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται, αν και σε χαμηλό ποσοστό, δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα προέλθουν οι μελλοντικοί παράγοντες ανάπτυξης

Bloomberg: Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να πάει σε ακόμα μια χαμένη δεκαετία
Η σχεδιαζόμενη έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης του ESM γεννά αισιοδοξία στους επενδυτές. Η πρώτη ομολογιακή της έκδοση μετά από τρία χρόνια αποχής, τον Ιούλιο του 2017, υπερκαλύφθηκε, όπως και οι μεταγενέστερες εκδόσεις τον περασμένο μήνα. Και πάλι όμως, οι επενδυτές θα πρέπει να μετριάσουν αυτή την αισιοδοξία. Αυτό υποστηρίζει με άρθρο της στο Bloomberg View, η επικεφαλής του προγράμματος διεθνών μακροοικονομικών του Overseas Development Institute και σύμβουλος κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών και μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών, Phyllis Papadavid. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και στην οικονομική ανάκαμψη γενικότερα, ενδέχεται να είναι αργή και με πολλά εμπόδια, κυρίως αν συνεχίσει να καθυστερεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Το πρόβλημα, όπως εξηγεί, είναι πως, αν και η ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται, αν και σε χαμηλό ποσοστό, δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα προέλθουν οι μελλοντικοί παράγοντες ανάπτυξης.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει ανακάμψει μέχρι ενός βαθμού, αλλά η μέση ανάπτυξη κατά 0,65% το 2017 είναι εκ των πραγμάτων αδύναμη. Και με την περαιτέρω αύξηση φόρων και την περικοπή των συντάξεων δεν φαίνεται νέα επιτάχυνση στον ορίζοντα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταθέσει χρονικά προς τα πίσω μεταρρυθμίσεις – κλειδιά όπως μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις ενώ συνεχίζει να χάνει τους στόχου που της έχουν τεθεί, αλλά και τη σωστή κεφαλαιοποίηση των περιουσιακών τη στοιχείων, όπως πχ. το Ελληνικό.

Μια περιορισμένη ανάκαμψη δεν θα σημάνει και πραγματική ώθηση στα έσοδα ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, ενώ η δυναμική του χρέους θα συνεχίσει να έχει ως αποτέλεσμα το υψηλότερο κόστος δανεισμού της χώρας.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης