Επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία

Επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία

H Αφρική είναι παγκοσμίως ο πλέον προνομιακός επενδυτικός προορισμός, με τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής, να αποτελεί την αιχμή του δόρατος

Επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία
Τις μεγάλες ευκαιρίες για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις στη Νιγηρία, ανέδειξε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΑ με το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας. 
 
Οι Έλληνες επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα μεγέθη και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας της Νιγηρίας, που την κατατάσσουν μεταξύ των ελκυστικότερων προορισμών για επενδύσεις στην Αφρική. 

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργές πενδύσεις 5 δισ USD (το 2017) από τις Ελληνικές Επιχειρήσεις στη Νιγηρία!

Στην ομιλία του ο κ. Olukayode Pitan, Managing Director/CEO Nigerian Bank of Industry, αποκάλυψε πως οι Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία, το 2017 επένδυσαν στη χώρα περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, όπως τόνισε η Nigerian Bank Of Industry έχει υποστηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία, χορηγώντας δάνεια άνω των 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Olukayode Pitan είπε ακόμη πως υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες μόχλευσης μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας. Σήμερα όσο ποτέ, τόνισε, υπάρχει κρατική υποστήριξη για την προώθηση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Κλείσιμο

Η αστικοποίηση, η μεσαία τάξη και η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης Executive Vice Chairman/CEO της AG Leventis Group, έδωσε έμφαση στην διάρθρωση και στα μεγέθη της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό 186 εκατομμυρίων που αυξάνεται με ταχύς ρυθμούς. Όπως είπε το 53% του πληθυσμού είναι ηλικίας 15-64 ετών, ενώ η μέση ηλικία είναι τα 19 χρόνια. Υπογράμμισε πως η Νιγηρία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και πως στα τελευταία χρόνια παρατηρείται τάση αστικοποίησης του πληθυσμού, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού της μεσαίας τάξης, με αντίστοιχη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.

Προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και στις υποδομές

Η κυρία Yewande Sadikue Executive Secretary/CEO of NIGERIAN INVESTMENT PROMOTION COMMISSION είπε πως η Αφρική σήμερα αποτελεί τον πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον κόσμο, ενώ αναφερόμενη στη Νιγηρία προσδιόρισε ως πρώτης προτεραιότητας τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στην βελτίωση των αγροτικών υποδομών. 

Η κυρία Yewande Sadiku παρουσίασε αναλυτικά (συνημμένος πίνακας) τους τομείς της οικονομίας που η κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα και τις απαιτήσεις για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. 

Η Ελληνική εμπειρία

Τέλος ο κ. Βασίλης Κώτσης CEO της Euroconstruction SA και αντιπρόεδρος του Ελληνο- Νιγηριανού Επιμελητηρίου, παρουσίασε τη δική του θετική εμπειρία στη Νιγηρία, καθώς από το 2000 μέχρι και σήμερα η εταιρία του έχει κατασκευάσει και λειτουργεί δεκάδες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης αποβλήτων. Η εταιρία στο άμεσο μέλλον πρόκειται να υλοποιήσει στη Νιγηρία έργα ύψους 2,5 εκ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης