Ψυχρολουσία για τη δόση και ένταση για τους πλειστηριασμούς στο Eurogroup

Ψυχρολουσία για τη δόση και ένταση για τους πλειστηριασμούς στο Eurogroup

Το νωρίτερο μέσα Μαρτίου η εκταμίευση, λόγω πλειστηριασμών και Ελληνικού, αν και η διαπραγμάτευση «έκλεισε» από 2 Δεκεμβρίου στο Hilton - Επεισόδιο Τσακαλώτου-Ντράγκι, επιχείρησε να τα μαζέψει ο Σεντένο

Ψυχρολουσία για τη δόση και ένταση για τους πλειστηριασμούς στο Eurogroup
Ο μήνας του μέλιτος στα Eurogroup
διακόπηκε απότομα στη χθεσινή συνεδρίαση καθώς όχι μόνο δεν εγκρίθηκε ούτε καν το πρώτο σκέλος της δόσης για μια αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο Hilton αλλά το συμβούλιο σημαδεύτηκε από την
έντονη ανταλλαγή απόψεων (επεισόδιο λένε κάποιοι) ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών
Ευκλείδη Τσακαλώτο
Κλείσιμο
και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι


To Eurogroup έδωσε διορία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση
για να προχωρήσει τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το master plan του Eλληνικού, ώστε να αξιολογηθούν στη συνέχεια από το Euroworking Group. Ωστόσο η δόση δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα -και συγκεκριμένα πριν τις 14 Μαρτίου- όταν και θα συνεδριάσει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Γερμανία. Η πληροφορία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα επικείμενης εκταμίευσης που μετέδιδαν τόσο η κυβέρνηση όσο και πηγές της Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο κι αν κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν χθες το βράδυ να το παρουσιάσουν ως κάτι το φυσιολογικό

Παρά το καλό κλίμα και τα καλά λόγια από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάρτιο Σεντένο και τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τη συνέντευξη Τύπου μονοπώλησε με βροχή ερωτήσεων ξένων δημοσιογράφων η πληροφορία ότι υπήρξε έντονη ανταλλαγή απόψεων (στα όρια του επεισοδίου) για το θέμα των πλειστηριασμών ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και τον Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα δημοσιογράφος του Politico ρώτησε αν οι δύο άνδρες βγήκαν από το δωμάτιο για να συζητήσουν κατ' ιδίαν τη διαφωνία τους.

Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο περιστατικό (χωρίς να το διαψεύσει κιόλας) ενώ ο κ. Σεντένο μίλησε για έναν «ζωηρό διάλογο», κάτι που μπορεί να συμβεί σε ένα Eurogroup και δεν ήταν «κάτι το ιδιαίτερο». Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε στην αυστηρότητα που επιδεικνύει η ΕΚΤ στο θέμα των πλειστηριασμών κάνοντας και πιο γενικές αναφορές όπως η στάση του Ζαν Κλοντ Τρισέ -προκατόχου του κ. Ντράγκι- για την προτεραιότητα που έδωσε στη στήριξη των Ευρωπαϊκών τραπεζών τα πρώτα χρόνια της κρίσης. 

Πέρα από τους πλειστηριασμούς ο κ. Ντράγκι φέρεται να ανέφερε από την πλευρά του ότι το επιτόκιο του επταετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε πρόσφατα κινήθηκε ανοδικά αντί να υποχωρήσει χρησιμοποιώντας τη λέξη "vulnerability", για να εξηγήσει την ευπάθεια των ελληνικών τίτλων στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Η ελληνική πλευρά υπερασπίστηκε τις κινήσεις της και σε τεχνικό επίπεδο εξηγώντας ότι το γεγονός πως η χώρα δανείστηκε σε δύσκολες συνθήκες (εν μέσω κρίσεων στη Wall Street) δείχνει ότι μπορεί να το πετύχει και ότι αυτό ελήφθη υπόψη και από τον οίκο Fitch στην αναβάθμιση της Παρασκευής. Μπροστά στις κάμερες πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε με θετικά λόγια για την τελευταία έξοδο στις αγορές.  

Για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ως τον Απρίλιο περιμένει το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με το οποίο η χώρα μας θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό εξάμηνο. Για το άλλο κρίσιμο θέμα, το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η διαδικασία προχωράει σε επίπεδο Euro Working Group. Για το κρίσιμο πλαίσιο εποπτείας της επόμενης μέρας ο κ. Σεντένο τόνισε ότι είναι σημαντική η ιδιοκτησία του προγράμματος από την ελληνική πλευρά προσθέτοντας με σαφήνεια πως από αυτό τον παράγοντα θα εξαρτηθεί και το πλαίσιο παρακολούθησης την επόμενη μέρα μετά τον Αύγουστο. 

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγες μέρες η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκαλεί ανησυχία για τα stress test των τραπεζών και επισπεύδει όπως επιβeβαιώθηκε στο Eurogroup την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα αρχής γενομένης με τα τεχνικά κλιμάκια που έρχονται μέσα στη βδομάδα αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι τεχνικές αποστολές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την Πέμπτη ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στο ξενοδοχείο Hilton την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης