Η Gazprom προβλέπει ότι η Ευρώπη θα εμφανίσει έλλειψη σε φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, η Ευρώπη κινδυνεύει με ελλείψεις και αύξηση της τιμής φυσικού αερίου – Οι Ευρωπαίοι «απέτυχαν, έχοντας την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες», ανέφερε

Να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κάλεσε την Ευρώπη ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντρ Μενβέντιεφ, εκτιμώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα σημειωθούν ελλείψεις και αύξηση της τιμής σε μια δεκαετία. 

Σύμφωνα με τον Μενβέντιεφ, οι ποσότητες που εισάγονται στην Ευρώπη από ΗΠΑ και Κατάρ δεν είναι ικανές για να καλύψουν τη ζήτηση των ευρωπαϊκών χωρών. 

Η Ευρώπη απέτυχε στις προβλέψεις της 

Το 2019, η ρωσική πετρελαϊκή αναμένεται ότι θα ξεκινήσει εξαγωγές φυσικού αερίου ευρείας κλίμακας, τη ζήτηση της οποίας είναι έτοιμη να καλύψει. Σύμφωνα με τον Μενβέντιεφ, η ΕΕ θα πρέπει άμεσα να καταλήξει από πού θα προμηθεύεται το φυσικό αέριο για να καλύψει τη ζήτηση, ενώ η παραγωγή του μειώνεται. 

«Στις προβλέψεις τους (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) απέτυχαν, έχοντας την πεποίθηση, ότι δεν θα χρειασθούν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ το αέριο που θα χρειασθούν θα μπορούν να το προμηθευθούν εκτός Ρωσίας» δηλώνει ο Μενβέντιεφ.

Αύξηση των εξαγωγών στην ΕΕ

Οι εξαγωγές της Gazprom το 2017 στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8% φθάνοντας σε ποσότητες ρεκόρ της τάξεως των 194 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης και μείωσης της τιμής φυσικού αερίου. Το μερίδιο που κατέχει η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία στην ευρωπαϊκή αγορά αυτή είναι 35%. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μενβέντιεφ, το μερίδιο της Gazprom μπορεί να φθάσει το 40%, υπό την προϋπόθεση ότι αυξηθεί η ζήτηση στην Ευρώπη και θα μειωθεί η παραγωγή στην Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, αλλά και στην Νορβηγία μετά το 2025. 

Παράλληλα εκτιμά ότι οι ποσότητες αμερικανικού φυσικού αερίου δεν θα είναι σημαντικές λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς, με συνέπεια οι ΗΠΑ να πωλούν το δικό τους φυσικό αέριο κυρίως στην Ασία 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr