ΥΠΕΝ: Προς εξαγορά καταπατημένες δασικές εκτάσεις σε προστατευόμενες περιοχές

ΥΠΕΝ: Προς εξαγορά καταπατημένες δασικές εκτάσεις σε προστατευόμενες περιοχές

Τη νομιμοποίηση καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

ΥΠΕΝ: Προς εξαγορά καταπατημένες δασικές εκτάσεις σε προστατευόμενες περιοχές
Το δρόμο για να εξαγοράσουν γη όσοι καταπάτησαν και εκχέρσωσαν δάση που βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (Natura), ανοίγει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή
τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για δασικές εκτάσεις που ξεκίνησαν να καλλιεργούνται και να εκχερσώνονται πριν πέσει το πέπλο προστασίας των Natura και που τώρα ο νόμος δίνει την δυνατότητα της εξαγοράς κατά τα πρότυπα των εκτάσεων που εξαγοράσθηκαν σε περιοχές που έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών.

Τη νομιμοποίηση καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη νομοθετική ρύθμιση, η ισχύουσα διάταξη «οδηγεί σε διαφορετική αντιμετώπιση των εκτάσεων που καλλιεργούνταν επί σειρά ετών και μεταγενέστερα συμπεριλήφθησαν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι η γεωργική εκμετάλλευση μπορεί να μην αποκλειστεί από το ειδικό καθεστώς προστασίας της ευρύτερης περιοχής».
Κλείσιμο

Το σχέδιο νόμου, για τις προστατευόμενες περιοχές που επεκτείνονται σε 446 από 419 παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος,
Σωκράτης Φάμελλος
. «Έως σήμερα, η Ελλάδα επεδείκνυε αποσπασματικές λύσεις στο πεδίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, το επίπεδο κύρωσης προστατευόμενων περιοχών φτάνει στο 100%».

Όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο έχει πλέον καθορίσει όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών, αποφεύγοντας πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με δεδομένο ότι η χώρα ήταν ήδη στο στάδιο των προειδοποιητικών επιστολών.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης