PROTOTHEMA

Οικονομία

Τι λέει για τη διαπραγμάτευση του α΄ εξαμήνου του 2015

Βίζερ: Η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυξημένη εποπτεία μέχρι το 2060

Βίζερ: Η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυξημένη εποπτεία μέχρι το 2060

Βάζει «πάγο» στο αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» που προωθεί η κυβέρνηση- Τι λέει για την μυστική συνάντηση με Βαρουφάκη το 2015, τον ρόλο του Σόιμπλε και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας 

Μήνυμα στην Αθήνα ότι αν υπάρξει ρύθμιση χρέους αυτό θα γίνει με επιπλέον όρους στέλνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ ενώ δηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι βάσει του παράγωγου δικαίου της Ε.Ε. (six pack, two pack) η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό καθεστώς αυξημένης εποπτείας, μέχρι να αποπληρώσει το 75% της ληφθείσας βοήθειας, ήτοι μέχρι το...2060. 


Αν και σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει τεθεί επί τάπητος ποια θα είναι η σχέση Αθήνας-δανειστών μετά τον Αύγουστο του 2018 που τελειώνει το τρίτο Μνημόνιο, εντούτοις προσθέτει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα γίνουν όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά πόσο θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους. «Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί μια περαιτέρω συμφωνία» δηλώνει ο Αυστριακός πολιτικός στην «Καθημερινή». Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι ξένες επενδύσεις δεν είναι ευπρόσδεκτες στη χώρα. «Μόλις πρόσφατα έπαψε η Ελλάδα να αποτελεί τεράστιο ρίσκο για επενδύσεις καθώς τα τελευταία χρόνια κανένας λογικός επενδυτής δεν θα επένδυε» λέει χαρακτηριστικά.


Η μυστική συνάντηση στην Αθήνα με Βαρουφάκη, Σταθάκη, Δραγασάκη, Θεοοχαράκη και Χιουλιαράκη το 2015

Όπως αφηγείται ο απερχόμενος επικεφαλής του EWG, ένα μεσημέρι Κυριακής του Μαρτίου του 2015 είχε μυστική συνάντηση στο σπίτι του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη παρουσία ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Περιγράφοντας το «κατενάτσιο» που είχε επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ρισκάροντας τα πάντα για την Ελλάδα, ο κ. Βίζερ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ένα από τα βασικά μέλη της κυβέρνησης μου είπε ότι η πρόθεσή του ήταν να σπαταλήσουν τον χρόνο, καθώς στο τέλος θα τους δίναμε τα χρήματα έτσι κι αλλιώς χωρίς να κάνουν τίποτε. Τότε είχα πει, σταμάτα να ονειρεύεσαι» 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανένα σκοπό να να διαπραγματευτεί σοβαρά και απλώς ξόδευε τον χρόνο όλων των υπολοίπων Ευρωπαίων, οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να χάνουν όποιο υπόλοιπο υπομονής είχαν με την χώρα μας. 


Ο Βαρουφάκης κόστισε 80 δις, αλλά δεν ήταν προσωπική του ευθύνη. Την ευθύνη έχει ολόκληρη η κυβέρνηση 

Ο κ. Βίζερ μιλώντας στην «Καθημερινή», αναφέρεται και στο κόστος της εξάμηνης «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη, λέγοντας ότι τα 80 δις. που ακούγονται ως συνολικό κόστος δεν είναι εσφαλμένος αριθμός, αλλά η ευθύνη δεν πρέπει να αποδοθεί μόνο στον κ. Βαρουφάκη καθώς η ελληνική κυβέρνηση τόνιζε ότι οι χειρισμοί ήταν αποτέλεσμα συνολικής απόφασης. 

Τα σχέδια για το Grexit και ο πραγματικός ρόλος του Σόιμπλε 

Ο Τομας Βίζερ αποκαλύπτει και επισήμως τα συνεχή δημοσιεύματα τους ευρωπαϊκού Τύπου το 2012, σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν επίσημες διαβουλεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο κ. Βίζερ δηλώνει ότι η πολυσέλιδη έκθεση σχετικά με τις συνέπειες του Grexit είχαν συνταχθεί υπό άκρα μυστικότητα (στο πλαίσιο τουλάχιστον στο οποίο μπορεί να υπάρξει άκρα μυστικότητα στην Ε.Ε) και παρέμεινε στο συρτάρι για τρία χρόνια. Μετά την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ το έγγραφο επανήλθε στο τραπέζι, αλλά αυτήν την φορά η Ευρωζώνη ήταν απόλυτα προετοιμασμένη για την έξοδο της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση.    Αναφορικά με την επίσημη πρόταση Σόιμπλε για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση Βαρουφάκη – Τσίπρα, ο κ. Βίζερ υποστηρίζει ότι κανείς ποτέ δεν θα μάθει αν ο Γερμανός πολιτικός την εννοούσε, καθώς «είναι τόσο έξυπνος διαπραγματευτής που δεν θα μάθουμε ποτέ». 

Μετά το δημοψήφισμα του 2015 σκέφτηκα ότι ήρθε το τέλος 

Ο Αυστριακός οικονομολόγος ο οποίος από το 2007 είχε αρχίσει να κρούει τον κώδωνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα και πάλεψε όσο ελάχιστοι τα τελευταία οκτώ χρόνια για την επίτευξη συμβιβασμών, υποστηρίζει ότι μετά το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκέφτηκε ότι ήρθε το τέλος. Ακόμα και σήμερα εμφανίζεται έκπληκτος με την στροφή 180 (και όχι 360) μοιρών του Αλέξη Τσίπρα και αναρωτιέται μήπως υπήρξε μια «συλλογική επιφοίτηση» στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. 

Τα προβλήματα στην Ελλάδα παραμένουν 

Ο κ. Βίζερ τονίζει επίσης ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, την οποία ούτε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να διαχειριστούν, τα βασικά, δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν επιλυθεί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε αρχικά 1000 εργαζόμενους για ένα σιδηροδρομικό δίκτυο 700 χιλιομέτρων και μέσα στα επόμενα χρόνια οι υπάλληλοι αυξήθηκαν σε 7.000, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο παρέμεινε ίδιο. «Όλα ξεκινούν από προβλήματα της διοίκησης και στον καταμερισμό της πίτας και καταλήγουν σε τεράστια χρέη», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ένα τέτοιο οικονομικό μοντέλο θα μπορούσε να υπάρξει μόνο σε σε μια κλειστή οικονομία, αποκομμένη από τον διεθνή ανταγωνισμό. 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

George16/01/201810:11

Θεωρητικό ερώτημα. Αν φύγουν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας μετανάστες στο εξωτερικό, τι ακριβώς θα εποπτεύουν?

Απάντηση
jan15/01/201820:44

ουφ, ευτυχώς. μετά το 2060 η εποπτεία θα είναι μειωμένη.

Απάντηση
MARON15/01/201819:16

Βεβαια και θα μειωθεί το χρέος, αλλα πως; Με τις ιδιωτικοποιήσεις βεβαια: Οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) έχουν ήδη φύγει, τα αεροδρόμια επίσης, τα λιμάνια είναι σε ιδιωτικά χερια, τα τραίνα (ΟΣΕ) το ίδιο, οι μονάδες ΔΕΗ θα φύγουν σύντομα,το Ελληνικό σε ξένα funds, τα μεγάλα και καλά ξενοδοχεία πάνε και αυτά, άρα ο τουρισμός ελέγχεται από ξένους (που έχουν και τα αεροδρόμια), με τους e-πλειστηριασμούς θα περάσουν τα σπίτια στις Τράπεζες και μετά σε ξένους επενδυτες, γιατί μονο αυτοί έχουν άφθονο και καθαρό (χωρίς έλεγχο πόθεν έσχες) χρήμα,τι μένει άραγε στους Έλληνες; Δουλειές με μέσους μισθούς τα 300-400, σε καλές περιπτώσεις τα 1000 και προσέξτε κάτι, με τη μείωση των συντάξεων τελειώνουν και τα διαθέσιμα της στρώμα bank των παππούδων και γονέων, άρα τέρμα και τα χαρτζιλίκια. Η Ελλάδα αλλάζει ριζικά, μονο όσοι αλλάξουν νοοτροπία θα επιβιώσουν, οι υπόλοιποι θα φυτοζωούν χωρίς καμια ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Απάντηση
ΝΙΚ 15/01/201817:43

Γιατι μας το χαλάει ? Ο ψεύτο Αλέξης μας είπε οτι τα τερμάτισε τα μνημόνια !

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία