Στα 6,7 δισ. η δόση για την τρίτη αξιολόγηση

Στα 6,7 δισ. η δόση για την τρίτη αξιολόγηση

Συνεργάτες του υπουργού εχθές έσπευδαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες ότι η δόση που ζητά η Αθήνα θα έφτανε στα 7 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως δεν χρειάζεται να δοθεί τίποτα από τους δανειστές για να δημιουργηθεί «μαξιλάρι ασφαλείας» για έξοδο στις αγορές

Στα 6,7 δισ. η δόση για την τρίτη αξιολόγηση
Δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ και όχι 4,5 δισ. ευρώ όπως έλεγαν χθες μόλις στο υπουργείο Οικονομικών, θα λάβει τελικά θα λάβει τελικά το δημόσιο από τους δανειστές, μόλις ολοκληρώσει την 3η αξιολόγηση.

Συνεργάτες του υπουργού εχθές έσπευδαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες ότι η δόση που ζητά η Αθήνα θα έφτανε στα 7 δισ. ευρώ (ή και στα 8 δισ. ενδεχομένως), τονίζοντας πως δεν χρειάζεται να δοθεί τίποτα από τους δανειστές για να δημιουργηθεί «μαξιλάρι ασφαλείας» για έξοδο στις αγορές. Αντιθέτως σήμερα, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η δόση θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. που έλεγαν εχθές και θα φτάσει στα 6,7 δισ. ευρώ.

Και εξηγούσαν μάλιστα ότι από το ποσό αυτό:

Κλείσιμο
- 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες αποπληρωμής χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018.

- 1,5 δισ. θα δοθούν για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

- 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας, δηλαδή στον «κουμπαρά» για την έξοδο στις αγορές.

Ειδικότερα, στο χθεσινό EuroWorking Group οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 από τα 110 προαπαιτουμένα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα.

Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης