Κτηματολόγιο: Τρέχουν για υπογραφές στις μελέτες κτηματογράφησης μέχρι τα τέλη Γενάρη

Κτηματολόγιο: Τρέχουν για υπογραφές στις μελέτες κτηματογράφησης μέχρι τα τέλη Γενάρη

Το ΚΤΗΜΑ 16, κινδυνεύει να στοιχειωθεί αφού ένα χρόνο μετά την ανάδειξη των αναδόχων, υπογραφές δεν έχουν πέσει

Κτηματολόγιο: Τρέχουν για υπογραφές στις μελέτες κτηματογράφησης μέχρι τα τέλη Γενάρη
Aμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις μελέτες της νέας γενιάς κτηματογράφησης αλλά και όσες παραμένουν ως εκκρεμότητα από τα προηγούμενα προγράμματα. Το ΚΤΗΜΑ 16, κινδυνεύει να στοιχειωθεί αφού ένα χρόνο μετά την ανάδειξη των αναδόχων, υπογραφές δεν έχουν πέσει. Η ΕΚΧΑ έχει αποδώσει τις σοβαρές αποκλίσεις στην έλλειψη επιβλέποντων μηχανικών που επιχειρείται να επιλυθεί -μέσω τροπολογίας που ψηφίστηκε το καλοκαίρι- με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Ωστόσο η πίεση του χρόνου αλλά και των δανειστών αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες το θέμα, με την υπογραφή 31 συμβάσεων. Από αυτές οι 4 είναι από παλιότερα προγράμματα (ΚΤΗΜΑ 11 και οι υπόλοιπες αφορούν στο ΚΤΗΜΑ 16 (αντιστοιχεί στο 64% της έκτασης της χώρας και στο 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων).

Για τις υπόλοιπες πέντε μελέτες υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές λόγω προσφυγών μεταξύ των μελετητών. Όπως αναφέρεται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο, οι συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν προκειμένου το εθνικό κτηματολόγιο να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2020. Επίσης μέχρι το Φεβρουάριο του 2018,οι αρχές θα πρέπει να καταρτίσουν έναν χάρτη πορείας και ένα χρονοδιάγραμμα με βασικά σημεία την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την κύρωση των δασικών χαρτών, με τελική προθεσμία και για τα δύο την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση του έργου στις 8 Δεκεμβρίου βγήκε η πρόσκληση προς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ) για την υποβολή προτάσεων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», συνολικού ύψους 83,7 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην σύνταξη των προσωρινών κτηματολογικών υποβάθρων (ψηφιακοί χάρτες που απεικονίζουν τα προσωρινά όρια των ακινήτων και τους ιδιοκτήτες τους) και στην συνέχεια την κτηματογραφική βάση δεδομένων για την ανάρτηση στις περιοχές αυτές.
Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα στο Νewmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης