Οι έξι υποχωρήσεις της κυβέρνησης για να κλείσει την αξιολόγηση

Οι έξι υποχωρήσεις της κυβέρνησης για να κλείσει την αξιολόγηση

«Δώσαμε» πλειστηριασμούς, ΔΕΗ, συντάξεις, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και επιδόματα - Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την ανάπτυξη του γ' τριμήνου, που αναμένεται υποτονική

Οι έξι υποχωρήσεις της κυβέρνησης για να κλείσει την αξιολόγηση
Το περιεχόμενο της τεχνικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και θεσμοί το Σάββατο το βράδυ στην Αθήνα
, θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα -πρώτα από όλους- στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος
Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με το κείμενο της συμφωνίας ανά χείρας πλέον, θέλει να αποσπάσει μια θετική δήλωση για την πρόοδο της χώρας για το κλείσιμο της 3ης
αξιολόγησης
Κλείσιμο
, που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, στις αρχές Ιανουαρίου πιθανότατα.

Την ίδια σχεδόν ώρα, στην Αθήνα, ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο θα μιλά στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», για να στείλει το μήνυμα της επιτυχίας για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και για να βάλει τις βάσεις της 4ης αξιολόγησης. Θα τονίσει ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ό,τι συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, και θα περιγράψει ποια θα είναι τα επόμενα νέα μέτρα που θα πρέπει προετοιμάσει η κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου να ολοκληρωθεί το 3ο
Μνημόνιο. Θα προϊδεάσει όμως και για το νέο σύστημα εποπτείας που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας μετά τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή το «υβριδικό Μνημόνιο» που θα προβλέπει μέτρα για ελαφρύνσεις του χρέους όποτε δεν επαρκούν τα πλεονάσματα, αντί για δόσεις για να πληρώνονται τα δάνεια όπως ως τώρα γινόταν.


Για ένα «μπράβο» και ένα «ζήτω»
Η τεχνική συμφωνία θα συζητηθεί σήμερα και στο Euro Working Group, στις Βρυξέλλες όμως έχουν όλοι κάθε λόγο πλέον να μιλούν για επιτυχία, αφού η 3η αξιολόγηση κλείνει με σημαδιακά νέα μέτρα όπως, μεταξύ άλλων:

1. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ξεκίνησαν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, φτάνοντας τις 18.000 στους επόμενους μήνες, προκειμένου να ξεπεράσουν οι τράπεζες τα σκληρά stress – test αντοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλειστηριασμοί θα επεκταθούν και σε οφειλές προς το Δημόσιο, δεν παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πώληση σε funds μετά το τέλος του έτους, ενώ θα ψηφιστεί νόμος για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς.

2. Ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ: Αυτήν την εβδομάδα θα γίνει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον (market test) για να πωληθούν τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μία άδεια κατασκευής νέας μονάδας στη Μελίτη. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και η απόκτηση της διοίκησης και ίσως επιπλέον μετοχών στην Αττική.

3. Οικογενειακά επιδόματα: Η «αναδιάταξη» που συμφωνήθηκε προβλέπει αύξηση του επιδόματος σε γονείς με 1 ή 2 παιδιά, αλλά και μειώσεις ή απώλεια του επιδόματος για πολλούς άλλους -ειδικά τρίτεκνους και πολύτεκνους- με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον επέρχεται δραστικός περιορισμός των δικαιούχων των επιδομάτων αναπηρίας και στέγασης, καθώς και των επιδοτήσεων μεταφορών.

4. Συντάξεις: Ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως το τέλος του έτους θα αποτελέσει τον «προθάλαμο»για να περικοπεί το 2019 μέρος της «προσωπικής διαφοράς».

5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Για να επιτευχθεί το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ (3,82% προβλέπει ο προϋπολογισμός), ενεργοποιούνται ήδη ψηφισμένα πρόσθετα μέτρα, όπως η κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, η περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων κ.λπ.

6. Ρήτρα επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου: Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να θεσμοθετηθεί και η προοπτική μείωσης του έμμεσου αφορολογήτου ορίου (της έκπτωσης φόρου δηλαδή) από το 2019 κιόλας αντί το 2020, αν το απαιτήσουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης θα αποτελέσει το έναυσμα και για μια πανηγυρική τελετή αποχαιρετισμού του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup. Μετά το περίφημο «ουάου», η θητεία του κλείνει με μια σειρά μέτρων που δεν κανένα Μνημόνιο δεν είχε καταφέρει πιο πριν: Πλειστηριασμούς - εξπρές σε βάρος οφειλετών και δανειοληπτών, ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και μέτρα λιτότητας ακόμα και για τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης (περικοπές συντάξεων και αφοροληγήτου). Χωρίς αυτά, η ελληνική υπόθεση θα παρέμενε για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ το μεγάλο μελανό σημείο της θητείας του καθώς, με εξαίρεση την χώρα μας, όλες οι άλλες βγήκαν νωρίς από τα Μνημόνια και η υπόλοιπη Ευρωζώνη πορεύεται πλέον στο πέμπτο έτος ισχυρής Ανάπτυξης.

Οι ανακοινώσεις αυτές θα συνδυαστούν και με τις ανακοινώσεις για την πορεία της Ανάπτυξης στην χώρα μας -που αποτελεί κλειδί των εξελίξεων- από την ΕΛΣΤΑΤ. Το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στο γ΄τρίμηνο του 2017 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος). Παρά την εξαιρετική πορεία του ελληνικού τουρισμού όμως, που έδωσε σημαντική ώθηση το καλοκαίρι στο ελληνικό ΑΕΠ, οι γενικότερες εκτιμήσεις υποδηλώνουν υποτονική Ανάπτυξη το 2017, δίνοντας λαβή για σχόλια και συζητήσεις σχετικά με τα περί «καθαρής εξόδου» της χώρας από τα Μνημόνια.

Πέραν των φιλοφρονήσεων πάντως που, λόγω της ημέρας, θα ανταλλαγούν στο Eurogroup, ο κύριος Τσακαλώτος θα αποκαλύψει εκεί σήμερα και τον εκλεκτό της προτιμήσεώς του για διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο πηδάλιο της ευρωζώνης.

Η όποια θετική δήλωση πάντως σήμερα στο Eurogroup για την χώρα μας, συντελεί να μην επιστρέψει η ανησυχία για την τύχη της Ελλάδας (όπως συνέβη ιδίως το 2015 και το 2016) δεν μεταφράζεται όμως αυτομάτως και σε ευνοϊκές αποφάσεις για την τύχη της του ελληνικού χρέους, αφού παραμένει ακόμα μετέωρος ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Βερολίνο και δεν έχει βρεθεί η νέα ισορροπία στον γαλλογερμανικό άξονα της Ευρώπης που θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις. Τα σπουδαία για το χρέος μετατίθενται για μετά τις γιορτές ή έως και την άνοιξη του 2018, μαζί με τα επόμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης