Σε ετοιμότητα η αγορά ενέργειας για να αποφευχθεί χειμερινό μπλακ άουτ

Σε ετοιμότητα η αγορά ενέργειας για να αποφευχθεί χειμερινό μπλακ άουτ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ φέτος τα αποθέματα νερού είναι λιγότερα, επομένως τα υδροηλεκτρικά δεν μπορούν να συνδράμουν καταλυτικά τις ενεργειακές μας ανάγκες

Σε ετοιμότητα η αγορά ενέργειας για να αποφευχθεί χειμερινό μπλακ άουτ
Σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο χειμώνα με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την αγορά. Μέσα από διαδοχικές συναντήσεις με τους φορείς του κλάδου (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ηλεκτροπαραγωγούς) και θέλοντας να αποφύγει τα όσα συνέβησαν τον περσινό χειμώνα, η ΡΑΕ έχει καταστρώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Πέρσι, λόγω βαρυχειμωνιάς χρειάστηκε να επιστρατευτούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες για να καλυφθεί η αυξημένη ενεργειακή ζήτηση και να αποφευχθεί μπλακ άουτ.

Όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας, φέτος τα αποθέματα νερού είναι λιγότερα, επομένως τα υδροηλεκτρικά δεν μπορούν να συνδράμουν καταλυτικά τις ενεργειακές μας ανάγκες. Επιπλέον ούτε οι εισαγωγές ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο αφού σε χώρες που ανήκουν στους προμηθευτές μας παρατηρούνται αντίστοιχες συνθήκες ενώ στην Γαλλία, βρίσκονται εκτός μάχης οι πυρηνικοί σταθμοί λόγω συντήρησης.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τους διαχειριστές της αγοράς και το ΥΠΕΝ και βάση της μελέτης επικινδυνότητας, συγκροτήθηκε το σχέδιο δράσης που θα αποτελέσει την άμυνα σε περίπτωση εκδήλωσης μιας νέας κρίσης το φετινό χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, στα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί είναι η ενοικίαση πλοίου LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο), το οποίο θα βρίσκεται πλησίον του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, τους δύσκολους μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Το κόστος του καραβιού που θα λειτουργήσει ως αποθηκευτική δεξαμενή προβλέπεται να καλυφθεί από το αποθεματικό του Ειδικού Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού που καταβάλλουν οι καταναλωτές αερίου.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης