«Παραθυράκια» για αλλαγές και... εκπλήξεις στο Κοινωνικό Μέρισμα

«Παραθυράκια» για αλλαγές και... εκπλήξεις στο Κοινωνικό Μέρισμα

Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση

«Παραθυράκια» για αλλαγές και... εκπλήξεις στο Κοινωνικό Μέρισμα
Με την παραδοχή ότι «η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα» και «η προοδευτική επιστροφή σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας» ήταν τελικά απαραίτητες προϋποθέσεις, γιατί «δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να διανεμηθεί στοχευμένα κοινωνικό μέρισμα για το έτος 2017 στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά» (όπως τονίζεται στο προοίμιο της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες βράδυ) η κυβέρνηση επιχειρεί να επουλώσει πληγές που άνοιξε η οικονομική πολιτική της.

Επιχειρεί επίσης να διαγράψει ενδεχομένως από την μνήμη ότι μόνον το 2015 δεν δόθηκε κανένα μέρισμα, καθώς και τα «βαριά λόγια» που το 2014 εκτόξευε ο κύριος Αλέξης Τσίπρας για το 500ευρω της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως ότι επρόκειτο για «πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας», ότι «του πετούν κάποια ψίχουλα για να τον εξαγοράσουν» και πως «αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη, που μαρτυρά φόβο μπροστά στην κάλπη που έρχεται, που δείχνει πόσο περιφρονούν τον λαό και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του».

Σε αντίθεση με όσα λέγονταν τότε, το χθεσινό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, προβλέπει ότι:

Κλείσιμο
1. μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διανεμηθεί κατά το έτος 2017 προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών, για την εφάπαξ καταβολή παροχής κοινωνικού χαρακτήρα με τη μορφή διανομής κοινωνικού μερίσματος

2. το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη. Επιπλέον, για να μην επαναληφθεί και φέτος να χάνουν επιδόματα ή την φοροαπαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ οι δικαιούχοι, την φορά αυτή διευκρινίζεται ότι το ποσόν του βοηθήματος «δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

3. Το νομοσχέδιο δεν καθορίζει πώς θα διανεμηθούν τα 720 εκατομμύρια. Εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προσδιορίσουν με αποφάσεις που θα εκδώσουν, τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης