PROTOTHEMA

Οικονομία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση

Χαλαρώνουν ακόμη λίγο τα capital controls - Δεν αλλάζει το όριο αναλήψεων

Χαλαρώνουν ακόμη λίγο τα capital controls - Δεν αλλάζει το όριο αναλήψεων

Θα επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου

Νέα χαλάρωση των capital controls. Το υπουργείο Οικονομικών προώθησε την έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία  θα επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε τράπεζα. 


ΘΕΜΑ 104,6 FM. Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου με το πιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης

Παράλληλα, θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, μεταφέρεται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς, που τηρούνται σε ελληνική τράπεζα.

Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται συναλλαγές από τα καταστήματα των τραπεζών για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία τόσο ανά πελάτη όσο και ανά ημέρα.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3976), Στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls ​που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 17 Μαΐου 2017, η νέα υπουργική απόφαση έχει στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, με την απόφαση:

1. Επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε πιστωτικό ίδρυμα. Προϋπόθεση για το άνοιγμα λογαριασμού είναι η μη ύπαρξη διαθέσιμου λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα του οποίου να είναι δικαιούχος, για το λόγο αυτό θα υποβάλλεται από τον αιτούντα σχετική υπεύθυνη δήλωση.

2. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, μεταφέρεται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».

3. Επιτρέπονται συναλλαγές από τα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα.

Οι ανωτέρω συναλλαγές ολοκληρώνονται κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Economist15/11/201717:23

Τα Capital control προφανώς αντιβαίνουν στην αρχή ύπαρξης της ευρωπαϊκής ένωσης την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, προϊόντων υπηρεσιών και κεφαλαίων. Γι' αυτό φτειάχτηκε η ένωση. Συνεπώς αν πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα καταπέσουν την ίδια στιγμή (τα περί δημόσιου συμφέροντος είναι ανυπόστατα λόγω του ότι με την ύπαρξη τους προκαλείται πολύ μεγαλύτερο κακό στο δημόσιο συμφέρον). Το ερώτημα είναι πως δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί; Αυτή η υπόθεση στο ΣτΕ τί γίνεται αλήθεια; Προχώρησε;

Απάντηση
NY15/11/201715:16

Τα Capital control θα αρθουν τελείως όταν θα χαθούν τα χρηματα που ηδη εχουν απομεινει στις τράπεζες (είτε με την καταβολή φορων , ειτε λογω επισημης πτωχευσης) οποτε το κοτερ θα ξεκινησει να μετραει από την αρχή. Εκει οδηγει νπμοτελειακα η πολιτικη ΜπαρουφΑλεξη.

Απάντηση
Δεν ξεχνω15/11/201711:48

Ποτε να μην ξεχάσουμε ποιος έφερε τα CC. Σε κανονικές χώρες η ποινή για εσχάτη προδοσία είναι ΙΣΟΒΙΑ. Ακουτε, αλέξη, πάνο; ΙΣΟΒΙΑ.

Απάντηση
Χρήστος 14/11/201723:06

Ρε ΠΟΠΑΥ μην γίνεσαι μακακας ! Ο κάθε ένας για κάποιο λόγο μπορεί να την πατήσει . Τι περιμένεις να σου πω λεπτομέρειες !

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία