Ντάισελμπλουμ: Ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: Ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

«Οι προηγούμενες μας προβλέψεις ήταν πιο αισιόδοξες όμως η πραγματικότητα είναι ότι τώρα υπάρχει ανάπτυξη. Είναι σημαντική στιγμή διότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της όχι μόνο στο δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, όμως η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ο πρόεδρος του  Eurogroup τόνισε πως για να ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας (όπως φάνηκε και στα σημερινά στοιχεία της Επιτροπής) αλλά και προκειμένου να γίνει η ελληνική οικονομία πιο «ανταγωνιστική» και η αγορά εργασίας, «περισσότερο ευέλικτη».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συνέχισε λέγοντας πως τα εργασιακά είναι “ένα λεπτό ζήτημα” λέγοντας πως πρέπει να τηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης τήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη την ελκυστικότητα της αγοράς. 

Αναλυτικότερα ο Ολλανδός πρόεδρος μίλησε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας εξηγώντας πως το πάγωμά τους κατά τη διάρκεια του μνημονίου έγινε ώστε να “διορθωθούν οι όποιες ανισορροπίες” που προέκυψαν από την εισαγωγή του ευρώ στην ελληνική οικονομία και την τεράστια αύξηση των μισθών. Τόνισε όμως στη συνέχεια πως μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Ικανοποίηση Ντάισελμπλουμ για τη τρίτη αξιολόγηση, μας κόστισε το θρίλερ της δεύτερης

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το τέλος του έτους και στη συνέχεια να γίνει η εκταμίευση στους πρώτους μήνες του 2018. 

Αναλυτικά, ο Ολλανδός πρόεδρος αναφέρθηκε σε μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία, στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και σε πολιτικές για την απασχολησιμότητα των νέων. 

Σημαντικό είναι πάντως πως το σημερινό “ψαλίδι” της Επιτροπής στην ελληνική ανάπτυξη για το 2017 οφείλεται στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η δεύτερη αξιολόγηση και η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της. Αν από την άλλη, η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί ομαλά τότε η αξιοπιστία της Ελλάδας θα βελτιωθεί σημαντικά και αυτό θα αποτελέσει μεγάλο βήμα.

«Οι προηγούμενες μας προβλέψεις ήταν πιο αισιόδοξες όμως η πραγματικότητα είναι ότι τώρα υπάρχει ανάπτυξη. Είναι σημαντική στιγμή διότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της όχι μόνο στο δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας στο τέλος πως για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης