PROTOTHEMA

Οικονομία

Ομιλία

Στουρνάρας: «Βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων προς τις αναγκαίες πολιτικές»

Στουρνάρας: «Βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων προς τις αναγκαίες πολιτικές»

Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να στηρίζεται σε ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο να γίνει η Ελλάδα αναπτυξιακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή είπε ο κεντρικός τραπεζίτης

Την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
 
Όπως ανέφερε «η επιστροφή στο παλιό εσωστρεφές πρότυπο, όπου η ανάπτυξη ήταν εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως την κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εξωτερικό δανεισμό, είναι ανέφικτη και ανεπιθύμητη. Το κράτος οφείλει να κάνει προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργούνται τα σωστά κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα και να αποφεύγονται προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. »


Ο κ.Στουρνάρας εστίασε την ομιλία του στις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στις μεταρρυθμίσεις στο τρίγωνο της γνώσης δηλαδή παιδεία, έρευνα και ανάπτυξη, καινοτομία.


Παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις, παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, η Ελλάδα , ανέφερε, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια, τόσο στην προσαρμογή των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών της όσο και στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. 

Ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων είναι θεμελιώδης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου επιχειρηματικότητας, εντός του οποίου η ιδιωτική πρωτοβουλία θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και, εκμεταλλευόμενη τα δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τη σύγχρονη τεχνολογία, θα εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.

O ρόλος του κράτους έγκειται ακριβώς στη δημιουργία αυτού του πλαισίου, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος μεταρρύθμισης. 
 
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων είναι μακροχρόνια ενώ το κόστος είναι άμεσο. Αυτό εξηγεί, όπως ανέφερε, το γιατί κάποιες μεταρρυθμίσεις, ενώ νομοθετήθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν. Επιπλέον, όπως είπε το κόστος αφορά λίγους και το όφελος πολλούς. Οι λίγοι που ενδεχομένως χάνουν άμεσα από μια μεταρρύθμιση εναντιώνονται και παρεμβαίνουν με σφοδρότητα στο δημόσιο διάλογο, ενώ οι πολλοί που ωφελούνται δεν την υπερασπίζονται με την ίδια θέρμη.

Παρά ταύτα όπως υποστήριξε παρατηρείται μία μεταστροφή των αντιλήψεων του παρελθόντος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας ως προς τις αναγκαίες πολιτικές».

Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι υπάρχουν σήμερα μεγάλες ευκαιρίες που δεν θα πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες.

Για να εκμεταλλευθούμε αυτές τις ευκαιρίες, θα πρέπει όπως υπογράμμισε ο ίδιος να υιοθετήσουμε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο να γίνει η Ελλάδα αναπτυξιακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος υπενθύμισε ότι ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες εκείνες όπου η κρατική περιουσία αντιστοιχεί σε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

E!22/10/201720:11

Ε, αλλα δεκα χρονια απο τωρα και θα φτασουν οι τοτε επιζωντες στην απολυτη συγκλιση, υπομονη λοιπον και ολα θα πανε καλα. Και τοτε τον Αλεξη Τσιπρα θαχει πρωθυπουργο η Ελλαδα, αναλογα της μακρας θητειας του Αντρεα Παπανδρεου μα την Αλλαγη.

Απάντηση
Μ. Περίδης22/10/201713:54

Ο Στουρνάρας μας έλειπε τώρα...Ρε Στουρνάρα, δε φτάνει που έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, έχουμε και εσένα τώρα να μας θυμίζεις το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη...Καμιά φορά η σιωπή είναι χρυσός.

Απάντηση
Πανος21/10/201714:36

Προφανως και εσυ ψηφισες την υπερφολορογηση στουρναρα. Φιλελευθερος δεν εισαι οσες κολοτουμπες και να κανεις. Κοιτα το προβλημα με τα npls και τα cc και ασε τις νουθεσιες περι δηθεν συγκλισης πολιτικης. Σε 2 βαρκες μην πατας...επεσες

Απάντηση
Κουμπάρε, κοψε την πλάκα !!21/10/201711:14

Κι έτσι νάναι τα πράγματα, ΑΣΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝΕ ΑΛΛΟΙ !! Κυρίως, ΑΣΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ !! ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΕΣΥ, ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ !! ΤΩΡΑ, ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ??? ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΟΥ ??? ΤΑ ΑΠΟΚΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ????? ΕΛΕΟΣ !!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία