Οι όροι των stress tests προβληματίζουν τους τραπεζίτες

Οι όροι των stress tests προβληματίζουν τους τραπεζίτες

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας σε νέα του παρέμβαση μέσω του Reuters κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις προβληματικών δανείων 

Οι όροι των stress tests προβληματίζουν τους τραπεζίτες
Σε γρίφο και σημείο ανησυχίας για τους τραπεζίτες αναδεικνύονται τα stress tests την ώρα που η πίεση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» εντείνεται προς τις τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι στις τράπεζες είναι σε εξέλιξη προετοιμασία που συνήθως προηγείται (επικαιροποίηση collateral κτλ) οι όροι και οι συνθήκες διεξαγωγής των stress tests εξακολουθούν να μην έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Μάλιστα από τις επαφές που έκαναν οι τραπεζίτες στην Ουάσιγκτον τροφοδοτήθηκε ακόμα περισσότερο η ανησυχία καθώς εκτιμούν ότι τελικά το ΔΝΤ έχει καταφέρει να επιβάλει αρκετές απ' τις θέσεις του προς χάρη του συμβιβασμού με τους Ευρωπαίους. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επέμενε ότι το ποσό των 10 δισ ευρώ που είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να διοχετευθεί στις τράπεζες μέσω νέας ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κλείσιμο
Αν και ακόμα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο η επίσπευση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα δημιουργεί υπόνοιες ότι θα διαφοροποιηθούν προς το αυστηρότερο, και η μεθοδολογία και οι τεχνικές παράμετροι.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας σε νέα του παρέμβαση μέσω του Reuters κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις προβληματικών δανείων και να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί για την μείωση των προβληματικών δανείων. «Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες αναφορικά με τους στόχους τους για την μείωση προβληματικών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο τραπεζίτες, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων έως 5,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2018. Την ίδια ώρα το Bloomberg σε δικό του δημοσίευμα κάνει λόγο για πιθανές αλλαγές στους στόχους των ελληνικών τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια. Όπως αναφέρεται, πηγές ενημερωμένες σχετικά με το ζήτημα αναφέρουν πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να πωλήσουν δάνεια ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που συνιστά αύξηση της τάξης των 5 δισ. σε σχέση με τους στόχους που υπαγορεύονταν από τους σχεδιασμούς του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης