Στουρνάρας: Κίνδυνος για την οικονομία τυχόν καθυστέρηση στην τρίτη αξιολόγηση

Στουρνάρας: Κίνδυνος για την οικονομία τυχόν καθυστέρηση στην τρίτη αξιολόγηση

Ο διοικητής της ΤτΕ έκρουσε το καμπανάκι για το ασφυκτικό πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Στουρνάρας: Κίνδυνος για την οικονομία τυχόν καθυστέρηση στην τρίτη αξιολόγηση
Την ανάγκη να εφαρμοστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με τις όποιες ατέλειες του και να εξεταστούν αργότερα αναγκαίες τροποποιήσεις υπογράμμισε στην τοποθέτηση του στο συνέδριο της PwC για τα κόκκινα δάνεια
ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κρούοντας καμπανάκι για το ασφυκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο διοικητής της ΤτΕ προέτρεψε για ακόμα μία φορά τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους πάνω στο στρατηγικό σχέδιο της «τριπλής επίθεσης» που έχουν καταρτίσει: ρυθμίσεις δανείων, επιτάχυνση πωλήσεων δανειακών χαρτοφυλακίων και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Κλείσιμο
Μετά το μπλόκο που έθεσε ο SSM για το ύψος των προβλέψεων που παίρνουν οι τράπεζες ώστε να εμφανίζονται μειωμένα τα κόκκινα δάνεια, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στα τραπεζικά ιδρύματα να «σηκώσουν μανίκια» προς την παραπάνω κατεύθυνση.

«Οι βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επίπεδα του τέλους του 2009 και διευκόλυναν την έξοδο στις διεθνείς αγορές στις 25 Ιουλίου. Επιπλέον, η κλίση της καμπύλης αποδόσεων αυξήθηκε, υποδηλώνοντας βελτιωμένες εκτιμήσεις των επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, και οι αποδόσεις των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έχουν υποχωρήσει σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα. Τέλος, ο οίκος Fitch πρόσφατα αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος, με βάση τις προοπτικές της διατηρήσιμης ανάκαμψης και την υποχώρηση του πολιτικού κινδύνου» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Και συνέχισε: «Για το 2017 συνολικά, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% περίπου. Για το 2018 και το 2019, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 2,4% και 2,7% αντίστοιχα. Η κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει συγκρατημένη ανάκαμψη, ωθούμενη κυρίως από την ανοδική τάση της απασχόλησης, που ανακάμπτει ταχύτερα απ' ό,τι το προϊόν, χάρη στις προηγηθείσες μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή ενεργητικών προγραμμάτων στην αγορά εργασίας. Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν καθώς θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και θα βελτιώνονται οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Οι εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν τη θετική τους πορεία, επωφελούμενες όχι μόνο από τις ευνοϊκές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους που έχει ήδη επιτευχθεί. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην παραδοχή ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Επισήμανε πάντως ότι, παρά τις θετικές ενδείξεις που καταγράφονται σήμερα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: «Ο σημαντικότερος και πιο άμεσος κίνδυνος είναι η τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, η οποία θα οδηγούσε στην αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, θα καθυστερούσε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα δυσχέραινε την επάνοδο σε κανονικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική ανάκαμψη και η επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες».

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης