PROTOTHEMA

Οικονομία

Ανακοινώσεις

Ξενοδόχοι: Θα χαθούν €340 εκατ. και 6.174 θέσεις εργασίας από την επιβολή φόρου διαμονής

Ξενοδόχοι: Θα χαθούν €340 εκατ. και 6.174 θέσεις εργασίας από την επιβολή φόρου διαμονής

Το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο που παρουσίασε την μελέτη για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από το φόρο διαμονής ζήτησε από την κυβέρνηση την απόσυρση του νόμου

Τετραπλάσια ζημιά σε επίπεδο οικονομίας σε σχέση με τον εισπρακτικό στόχο των 84 εκατ. ευρώ θα προκαλέσει η εφαρμογή του φόρου διαμονής από τις αρχές του 2018.


Τα παραπάνω καταδεικνύει η μελέτη της Grant Thornton που παρουσιάστηκε σήμερα από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στην οποία αποτυπώνονται οι συνέπειες εφαρμογής του μέτρου για την επιβολή φόρου διαμονής, που εμπεριέχεται ήδη στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018.

Το Ξ.Ε.Ε. ζητεί την απόσυρση του νόμου για το φόρο διαμονής από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει απώλειες 6.174 θέσεων εργασίας και απομείωση των εσόδων του κράτους κατά 435 εκατ. ευρώ.

Η μελέτη με τίτλο: «Διερεύνηση των επιπτώσεων του φόρου διαμονής στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», αναφέρει ότι : «ο φόρος διαμονής δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται ετησίως στα 84 εκατ. ευρώ. Αν η αξιοποίηση του ποσού μεγιστοποιηθεί μέσω της διοχέτευσης σε δημόσιες επενδύσεις τότε θα δημιουργήσει μια θετική συμβολή που ανέρχεται στα 94 εκατ».

Συγχρόνως όμως η μελέτη καταδεικνύει ότι τελικώς οι απώλειες στην οικονομία, από την εφαρμογή του νόμου για τον φόρο διαμονής, θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά εξαφανίζει τα όποια εισπρακτικά οφέλη. Και αυτό διότι η επιβολή του φόρου διαμονής εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 1,9%, προκαλώντας ένα περιορισμό της ζήτησης που θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,5%.Σύμφωνα με τη μελέτη, αν η επιβολή ενός φόρου οδηγεί συνακόλουθα σε αύξηση της τιμής του εκάστοτε δωματίου, λόγω μετακύλισης της δαπάνης στους καταναλωτές, τότε δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά δεδομένου ότι το ξενοδοχειακό προϊόν γίνεται ακριβότερο και χάνει μέρος από την ανταγωνιστικότητά του. Ταυτόχρονα αν τα ξενοδοχεία δεν μετακυλήσουν την αύξηση του φόρου στους καταναλωτές, τότε θα υποστούν μείωση των αποτελεσμάτων τους ή θα υποχρεωθούν να μεταβάλουν την ποιότητα των υπηρεσιών με κίνδυνο την μείωση της ζήτησης.

Η Grant Thornton υποστηρίζει ότι ως συνέπεια των παραπάνω, το τελικό αποτέλεσμα των ξενοδοχείων χειροτερεύει σε σημαντικό βαθμό, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα ταμειακής διαχείρισης των επενδυτικών και χρηματοδοτικών τους ροών.

Ειδικότερα, η μελέτη του Ξ.Ε.Ε. σημειώνει ότι η επιβολή του φόρου διαμονής θα μειώσει το σύνολο της αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,51% (435 εκατ. ευρώ), δηλαδή τα έσοδα από τα 17,36 δισ. θα μειωθούν στα 16,93 δισ. ευρώ.

Μέρος των αρνητικών επιπτώσεων της εφαρμογής του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, και συνακόλουθα στην εθνική οικονομία και την απασχόληση, κατέγραψε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης αναφέροντας ότι : «Ο φόρος δημιουργεί μείωση της ζήτησης και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος : είτε άμεσα εάν μετακυληθεί, που σημαίνει ότι αυξάνεται η τιμή του, είτε έμμεσα εάν απορροφηθεί από τα ξενοδοχεία, που σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθούν τα έσοδα και κατά συνέπεια τα οικονομικά αποτελέσματά τους, γεγονός που θα μειώσει τις επενδύσεις και θα επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Γι' αυτό και λέμε ότι το μέτρο εφαρμοζόμενο θα αποβεί καταστροφικό για την τουριστική ανταγωνιστικότητά μας. Ως αποτέλεσμα της επιβολής του φόρου διαμονής, είτε τα ξενοδοχεία μετακυλήσουν τον φόρο στον καταναλωτή, είτε, παρά τη δυσχερή θέση στην οποία ευρίσκονται και με εξαντλημένη, όπως έδειξε η προηγούμενη μελέτη μας, την φοροδοτική τους δυνατότητα, απορροφήσουν τελικώς τον φόρο, οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσουν τα 340 εκατ. ευρώ.

Εξ ου και αποκαλούμε αυτό το μέτρο εξαιρετικά υφεσιακό, που πλήττει κυρίως τα μικρά ξενοδοχεία και αυτά των χαμηλότερων κατηγοριών που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων». Καταλήγοντας, υπογραμμίζει : «στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά από 8 χρόνια κρίσης απαιτούνται ορθολογικές λύσεις. Οι όποιες λύσεις, φόροι και μέτρα που αποφασίζεται να θεσμοθετηθούν, επιβάλλεται να συνοδεύονται και από μελέτες των συνολικών επιπτώσεων τους στην οικονομία και την κοινωνία».

Πηγή: Newmoney.gr

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Dr.12/10/201709:50

''Στα τσακίδια τουρίστες! Να μη στεριώσετε πουθενά!''

Απάντηση
..12/10/201709:37

αυτα γινονται οταν δεν αποδιδει ο κλαδος σας αυτα που πρεπει -μεγαλη φοροδιαφυγη,μην τα ξαναλεμε- και οταν η χωρα μας ειναι πτωχευμενη.καντε καλυτερους ελεγχους στα ξενοδοχεια,γιατι ξερετε ολοι σας παρα πολυ καλα τι συμβαινει,και μιλαμε.δεν σας ειδα ομως να μιλατε οταν γονατιζουν επιχειρησεις/βιομηχανιες καθε μερα..αλλα ξεχασα,ειχατε 30μυρια τουριστες και δεν σας ενοιαζε ε?καθηστε τωρα εκει που καθονται ολοι οι ελληνες καθε μερα και μοκο.

Απάντηση
Ρινα 12/10/201709:06

Βενεζουέλα σε φτάσαμε, ο τιμονιέρης στο δρόμο προς τη μιζέρια ο κομμουνιστής Αλέξης Τσίπρας έκανε το θαύμα του.

Απάντηση
ΣΥΡΙΖΙΣΤΑΝ11/10/201719:15

ΟΙ ανικανοι της κυβερνησης ΔΕΝ ενδιαφερονται για τις επιπτωσεις της υπερφορολογησης ουτε ειναι ικανοι να καταλαβουν τι ζημιες προκαλουν ,(οπως στον φορο στο κρασι που το παιρνουν αρον αρον πισω μετα την καταρευση των εσοδων) Το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να αυξανουν τα εσοδα (ετσι νομιζουν) κατα την λογικη του καραγκιοζη , δηλ. τρεις το λαδι τρεις το ξυδι αρα εξι το λαδοξυδο. ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ (ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ) ΚΑΠΩΣ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ(για τα εσοδα του κρατους μονο και για την ανεργεια) ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία