Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πρόστιμο 180 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πρόστιμο 180 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει

Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι δεν επιδικάστηκε το ποσό του ενός δισ. ευρώ, το οποίο αξίωνε αρχικά η εταιρεία - Το ποσό θα καλυφθεί από νέους φόρους και περικοπές;

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πρόστιμο 180 εκατ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει
Να παρουσιάσει ως «επιτυχία» την επιβολή προστίμου για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επιχειρεί η κυβέρνηση, κύκλοι της οποίας διέρρευσαν την ικανοποίησή της για τα 180 εκατ. ευρώ πρόστιμο που επέβαλε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Το επιχείρημα των κυβερνητικών κύκλων αφορά την αρχική αξίωση της εταιρείας, η οποία ζητούσε αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο ύψους ενός δισ. ευρώ, ενώ προσθέτουν πως πλέον, μπορεί να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να παραχωρηθούν σε κομμάτια οι λειτουργίες των εγκαταστάσεων.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ωστόσο, δεν προσφέρουν μία εξήγηση στο πού θα βρεθούν τα χρήματα για την καταβολή του προστίμου των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί από τους υπεύθυνους. Θα προέλθουν από επιπλέον νέους φόρους; Από επιπλέον νέες περικοπές; 

Κλείσιμο
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν δικαιώνει τον σημερινό ιδιοκτήτη. Εντούτοις, του επιδίκασε το ποσό των 180 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση! Πώς είναι δυνατόν να μην δικαιώνεται ο ιδιοκτήτης, αλλά να λαμβάνει αποζημίωση, η οποία θα «χρεωθεί» στους Έλληνες φορολογούμενους, μαζί με πολλά ακόμα; 

Η απόφαση των 500 σελίδων του διαιτητικού δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) επιβάλλει βεβαίως στην ελληνική πλευρά την πληρωμή αποζημίωσης 180 εκατ. ευρώ προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Ως εκ τούτου, αναγνώρισε το αίτημα του ιδιοκτήτη, αλλά όχι το ύψος ποσού που αξίωνε. Είναι γνωστό σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι τα ποσά που επιδικάζονται ως αποζημίωση είναι μικρότερα της αρχικής αξίωσης, σε καμία περίπτωση όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κρίνεται «άδικο» το αίτημα, από τη στιγμή που επιδικάζεται αποζημίωση.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιμένει, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι κύκλοι διαρροών, με την έκδοση της απόφασης ξεμπλοκάρουν όλες οι διαδικασίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μέλλον των εγκαταστάσεων του Σκαραμαγκά. Αυτό που δεν εξηγεί η κυβέρνηση, είναι το πώς και το πού θα βρεθούν τα 180 εκατ. ευρώ για την καταβολή της αποζημίωσης προς τον ιδιοκτήτη.

Ένα ακόμη επιχείρημα που έχουν επιστρατεύσει οι κυβερνητικοί κύκλοι, αφορά την αξίωση του ελληνικού Δημοσίου ύψους 600 εκατ. ευρώ προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία των Ελληνικών Ναυπηγείων, τα οποία αφορούν την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων, που έχουν χαρακτηριστεί παράνομες από την ΕΕ. Η κυβέρνηση θεωρεί πως θα διασφαλίσει εξ ολοκλήρου το ποσό και θα προταθεί ο συμψηφισμός με το πρόστιμο που επιβλήθηκε.
  
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση προκρίνει ως λύση την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, και την πώλησή τους σε κομμάτια, διαχωρίζοντας το εμπορικό από το στρατιωτικό σκέλος της λειτουργίας τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης