Παραμένει στα άκρα η βεντέτα της κυβέρνησης με την Eldorado: Αγωγές δισεκατομμυρίων σκέφτονται οι Καναδοί

Παραμένει στα άκρα η βεντέτα της κυβέρνησης με την Eldorado: Αγωγές δισεκατομμυρίων σκέφτονται οι Καναδοί

Γιατί κινδυνεύει η επένδυση χρυσού στην Χαλκιδική - Τι σημαίνει η προσφυγή στη διαιτησία για το μέλλον των μεταλλείων χρυσού

Παραμένει στα άκρα η βεντέτα της κυβέρνησης με την Eldorado: Αγωγές δισεκατομμυρίων σκέφτονται οι Καναδοί
Ένα εργοστάσιο έτοιμο να λειτουργήσει στην Ολυμπιάδα και άλλα δύο υπό κατασκευή σε Σκουριές και Μαντέμ Λάκκο, φρενάρει η “βεντέτα” της κυβέρνησης και των Καναδών της Eldorado
στην Χαλκιδική, προκαλώντας πολλαπλούς κλυδωνισμούς στην πορεία του έργου αλλά και στην τοπική κοινωνία. 

Παρά το γεγονός ότι αργά το βράδυ της Τρίτης, υπήρξαν φήμες ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος θα χορηγήσει και την άδεια που εκκρεμεί για τις Σκουριές, το κλίμα στην Ελληνικός Χρυσός παραμένει βαρύ, με την εταιρεία να δηλώνει ανυποχώρητη, εάν δεν εξασφαλίσει το σύνολο των αδειών. Στελέχη της, δεν κρύβουν ότι πλέον μελετώνται όλοι οι νομικοί δρόμοι, και αν η υπόθεση περιέλθει σε τέλμα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εκ νέου προσφυγής στο ΣτΕ και κατάθεσης αγωγής, διεκδικώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων.

Κλείσιμο
Και ενώ η κοινωνία δοκιμάζεται από το πλήγμα που θα προκαλέσει στην απασχόληση,  πιθανό λουκέτο στα εργοτάξια,  το μέλλον της επένδυσης στα χρυσοφόρα μεταλλεία, δεν εμφανίζεται στρωμένα με ρόδα αν η διαιτησία φέρει αρνητικό αποτέλεσμα για την Eldorado Gold. 

Η απόφαση της κυβέρνησης να εκθέσει τις διαφωνίες της με την εταιρεία στο διαιτητικό δικαστήριο, ενδέχεται να αποφανθεί κίνηση υψηλού ρίσκου για την Ελληνικός Χρυσός και σωτήρια για τον ΣΥΡΙΖΑ εάν παραμείνει στην εξουσία. 

Ο λόγος είναι ότι εφόσον το δικαστήριο κρίνει βάσιμα τα επιχειρήματα του ελληνικού δημοσίου, με τα οποία αμφισβητεί ανοικτά την δημιουργία καθετοποιημένης παραγωγής καθαρών μετάλλων, τότε οι επενδυτές θα είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε άλλη τεχνολογία ανάκτησης χρυσού πέραν της ακαριαίας τήξης (flash smelting).  

Αυτό εκτός από τις καθυστερήσεις που θα γεννήσει στην υλοποίηση του έργου, συνεπάγεται και την έγκριση νέας περιβαλλοντικής μελέτης, τινάσσοντας στον αέρα ένα από τα πολυτιμότερα assets για την εταιρεία που είχε εξασφαλίσει με υπογραφή Παπακωσταντίνου το 2011. Η άδεια εκείνη αποτέλεσε και το εισιτήριο για την επένδυση των Καναδών στην Χαλκιδική ένα χρόνο αργότερα, καταβάλλοντας τίμημα 2 δισ. ευρώ. 

Ένας πρόσθετος φόβος των επενδυτών, αποτελεί η αναφορά στο κείμενο της διαιτησίας ότι το δημόσιο θα μπορεί να τροποποιεί και να εντάσσει στη διαιτητική διαδικασία υπομνήματα και πρόσθετους λόγους –εφόσον κριθεί σκόπιμο- κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο να ανοίξει για την εταιρεία και νέες πληγές στην πορεία ή ακόμη και νέες διαιτησίες.  

Στην Ελληνικός Χρυσός υπερασπίζονται μέχρι κεραίας την μέθοδο της μεταλλουργίας που έχει εγκρίνει η ΜΠΕ και αντικρούουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ελλείψεων και άλλων κενών με παραπομπές στην τεχνική μελέτη, που θεωρούν ότι επιβεβαιώνουν πλήρως την δημιουργία εμπορεύσιμων μετάλλων στην χώρα μας. Είναι δε πεπεισμένοι ότι λόγω κομματικών επιρροών, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την υλοποίηση του έργου, βάζοντας εμπόδια που θα τους απομακρύνουν πάντα από τον στόχο, που είναι η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου της επένδυσης. Όπως αναφέρουν, το ΥΠΕΝ μιλάει για διαιτησία από τον περσινό Δεκέμβρη, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες για να προχωρήσει την διαδικασία. Το διάστημα αυτό οι επαφές και διαπραγματεύσεις με την εταιρεία είχαν πυκνώσει, χωρίς όμως να διαφαίνεται η παραμικρή προσπάθεια για αλλαγή κλίματος. 

Το ΥΠΕΝ έχει αδειοδοτήσει πλήρως την Ολυμπιάδα, ωστόσο μέχρι τώρα, αρνείται πεισματικά να εκδώσει την άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές. Στην Ελληνικός Χρυσός αναφέρουν ότι οι Σκουριές αποτελούν ενιαίο έργο για την ανάπτυξη της επένδυσης στην Χαλκιδική και το αποσυνδέουν με το αντικείμενο της διαιτησίας που σχετίζεται με την μονάδα μεταλλουργίας (εργοστάσιο χρυσού στο Μαντέμ Λάκκος), χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΥΠΕΝ μονομερή και αντισυμβατική. 

Στις Σκουριές θα κατασκευαστεί εργοστάσιο εμπλουτισμού (κατεργασίας συμπυκνωμάτων) και από το μεταλλείο θα αξιοποιείται ως καταλύτης για την παραγωγή χρυσού, ο χαλκός σε ποσοστό 30% (το υπόλοιπο θα εξάγεται). Το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα θα έχει διάρκεια δύο ετών, με στόχο όλη η δραστηριότητα να μεταφερθεί στις Σκουριές και στο Μαντέμ Λάκκος που θα είναι η θέση για το εργοστάσιο ανάκτησης του χρυσού. Σταδιακά η Ολυμπιάδα θα αποκατασταθεί και ήδη για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί 100 εκ. δολάρια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε πρόσφατα ότι ο θόρυβος για την τεχνολογία γίνεται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό που υπάρχει στην Ολυμπιάδα, με στόχο την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζόμενων. Ωστόσο, από την Ελληνικός Χρυσός σημειώνουν ότι η ύπαρξη αρσενικού δεν είναι ένα καινούριο στοιχείο και αναφέρεται διεξοδικά στις μελέτες του έργου.

Από την στιγμή που η Eldorado αναστείλει -όπως διατείνεται - την Παρασκευή τις εργασίες της στην Χαλκιδική, τότε θα παγώσει το σύνολο των εργασιών στα μεταλλεία αφήνοντας χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενους. 

Μέχρι τον Αύγουστο, η Ελληνικός Χρυσός είχε έσοδα από τις εξαγωγές συμπυκνωμάτων (ακατέργαστο μετάλλευμα) χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου συνολικού ύψους 43 εκ. ευρώ, διαθέτοντας συμβόλαια σε χώρες όπως η ΗΠΑ, η Κίνα, η Βουλγαρία και η Ιταλία. 

Πέρσι, η εταιρεία εξήγαγε 42.655 τόνους συμπυκνωμάτων που τις απέφεραν 38,5 εκ . ευρώ και παρήγαγε από την επεξεργασία τελμάτων από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας 2.774 ουγκιές χρυσού. Τα βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού στην περιοχή υπολογίζονται σε 7,8 εκατομμύρια ουγκιές, Στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, το ίδιο διάστημα επενδύθηκαν 164 εκ. ευρώ.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης