Το υπ. Οικονομικών «αδειάζει» Κατρούγκαλο: Δώσαμε κίνητρα για φοροδιαφυγή

Το υπ. Οικονομικών «αδειάζει» Κατρούγκαλο: Δώσαμε κίνητρα για φοροδιαφυγή

«Μπούμερανγκ» για τα έσοδα οι αλλαγές στους φόρους και στις ασφαλιστικές κρατήσεις - ​Λύσεις ανάγκης και πλαφόν 55% ​στις εισφορές εξετάζουν (κατόπιν εορτής) στην κυβέρνηση, αφού διαπιστώνουν την αποτυχία της συνταγής υπερφορολόγησης 

Το υπ. Οικονομικών «αδειάζει» Κατρούγκαλο: Δώσαμε κίνητρα για φοροδιαφυγή
Με καθυστέρηση ενός χρόνου αναγνωρίζουν ανοικτά πλέον στην κυβέρνηση την αποτυχία της συνταγής της υπερφορολόγησης για τα κρατικά και ασφαλιστικά Ταμεία. Και ενώ η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών επελέγη τον Μάιο του 2016 από την κυβέρνηση σαν λύση ανάγκης, προκειμένου να αποφύγει -όπως έλεγαν τότε- τις μειώσεις στις συντάξεις, αποδεικνύεται τελικά πως το αποτέλεσμα της στρατηγικής της κυβέρνησης ήταν διπλά καταστροφικό: και οι φόροι και εισφορές να εκτιναχθούν στα ύψη, αλλά και οι συντάξεις και η προσωπική διαφορά να περικοπούν.
 
Η παραδοχή χθες από ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών ότι οι αστοχίες του Νόμου Κατρούγκαλου θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στα φετινά φορολογικά έσοδα, επειδή συνδέθηκε ο ΕΦΚΑ με το εισόδημα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν κοινό μυστικό στην πλατεία Συντάγματος πως από το 2016 είχαν επιφυλάξεις και δεν αιφνιδιάστηκαν, αλλά απλώς ότι οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν. Από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου πέρυσι, πολλοί διέβλεπαν τον κίνδυνο των αρνητικών επιπτώσεων στα έσοδα. Το αποδίδουν όμως μάλλον σε "φοροδιαφυγή επιβίωσης", παρά στην οικονομική αδυναμία των φορολογουμένων.
  
Ο αξιωματούχος δεν δίστασε να αναγνωρίσει εχθές, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι αυξάνοντας τα βάρη (φόροι-ΕΦΚΑ) «δώσαμε ένα επιπλέον κίνητρο για να υποδηλώσουν (δηλαδή να δηλώσουν λιγότερα) εισοδήματα ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες
» χωρίς όμως να πει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της «φοροδιαφυγής επιβίωσης» που ο ίδιος περιγράφει. Όπως είπε, η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων, «
Κλείσιμο
όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με έξυπνο τρόπο».
 
Για το θέμα της υποείσπραξης εσόδων από άμεσους φόρους εισοδήματος και εισφορές ΕΦΚΑ έχει απασχολήσει σε συσκέψεις στο Μαξίμου για να ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή να βρεθεί λύση. Κυβερνητικές πηγές που μετείχαν στις συσκέψεις αυτές ανέφεραν πως μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι «θεωρητικά, να μπει ένα πλαφόν, ένα "ταβάνι" συνολικής επιβάρυνσης φόρων και εισφορών».
 
Με άλλα λόγια, επειδή σε πολλές περιπτώσεις η συνολική επιβάρυνση των ασφαλισμένων για φόρους και εισφορές σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ ξεπερνά και το 60% του εισοδήματος, εξετάζεται να μπει «κόφτης» πχ στο 55% και πέραν αυτού να μην εισπράττονται ασφαλιστικές εισφορές.  Αλλά, όπως έλεγε η ίδια πηγή, «αυτό προς το παρόν είναι ένα μόνον σενάριο, θα το εξετάσουμε και αναλόγως τι οικονομικό αποτέλεσμα προκύπτει, θα το  συζητήσουμε και με τους θεσμούς».
 
Στον υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνουν πάντως να ανησυχούν για τις εισπράξεις και τους στόχους του 2017, επειδή ποντάρουν σε υπερείσπραξη έμμεσων και άλλων φόρων όπως από ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ. Αφήνουν ανοικτό όμως το αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018.
 
Το ίδιο διαπιστώνουν και στις Βρυξέλλες, καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε χθες ότι «ο φόρος φυσικών προσώπων δεν πάει πολύ καλά, άλλοι φόροι όμως έχουν πάει καλύτερα» και πρόσθεσε διπλωματικά: «Είναι πολύ νωρίς να πω οτιδήποτε για τον προϋπολογισμό του 2018».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης