PROTOTHEMA

Οικονομία

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Σε τεντωμένο σχοινί η επένδυση των Καναδών στη Χαλκιδική

Σε τεντωμένο σχοινί η επένδυση των Καναδών στη Χαλκιδική

Aμετακίνητο στην επιλογή του για τη διευθέτηση των διαφωνιών μέσω διαιτησίας το υπουργείο Περιβάλλοντος - Στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής θα συμπεριληφθεί το θέμα Eldorado

Με μία από τις τρεις άδειες που βάζει ως προαπαιτούμενο για να μη ανασταλούν τα έργα στην Χαλκιδική, πορεύεται από χθες η Eldorado Gold, με το «πιστόλι» της διαιτησίας να παραμένει πάνω στο τραπέζι και να δηλητηριάζει τις σχέσεις με την κυβέρνηση.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραμένει αμετακίνητο στην επιλογή του για τη διευθέτηση των διαφωνιών μέσω διαιτησίας και κερδίζει χρόνο στη διαχείριση του έργου, μολονότι εκκρεμεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η έγκριση του τελικού κειμένου της προσφυγής που αναμένεται εντός των επόμενων ωρών. Και ενώ η επένδυση δείχνει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, χθες η μετοχή της Eldorado έφτασε να διαπραγματεύεται με άνοδο 20%, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 2 δολαρίων που έχει χτυπήσει σαν κεραυνός την μετοχική βάση της εταιρείας από το Βανκούβερ. Κάποιοι ερμηνεύουν την αντίδραση αυτή ως θετική αποδοχή της στάσης του ΥΠΕΝ στη χορήγηση των αδειών. Άλλοι, εκτιμούν ότι είναι η αντίδραση της αγοράς στην απόφαση της διοίκησης, να διαχειριστεί με επιθετικό τρόπο τα μεγάλα βαρίδια που αντιμετωπίζει η εταιρεία, από την επένδυση στην Ελλάδα.

Χθες, μετά την πολιορκία του ΥΠΕΝ από τους μεταλλωρύχους, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε την απόφαση για την τριετή άδεια λειτουργίας στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα καθώς και την έγκριση της τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης στον Κοκκινόλακα.
Στο ψυγείο παραμένουν η άδεια για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και οι άλλες εκκρεμότητες με τις Σκουριές, που όπως επανέλαβε χθες ο υπουργός, θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να ολοκληρωθεί, η διαδικασία της διαιτησίας.

«Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, τη σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές», δήλωσε αργά χθες το βράδυ με μία αμφίσημη ανακοίνωση η εταιρεία, που αφήνει παράθυρο ανοικτό για τη στάση που θα κρατήσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία δηλώνει ότι τελεί εν αναμονή πρόσθετης πληροφόρησης για την επικείμενη διαιτησία, η οποία αναμένεται να κοινοποιηθεί στην εταιρεία αύριο Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα η υπόθεση του χρυσού κάνει το γύρο του κόσμου και το γεγονός ότι θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής, αποδεικνύει το ισχυρό lobbing των μετόχων της καναδικής εταιρείας. Χθες το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να εξωραίσει το επενδυτικό βατερλό που προκαλούν οι εξελίξεις στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, κάνοντας ένα απολογισμό του επενδυτικού έργου και ανακοινώνοντας την συγκρότηση της task force για τις επενδύσεις. Είναι όμως απογοητευτικό ότι και τα τέσσερα πρότζεκτ που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τις απίστευτες καθυστερήσεις αλλά και τις μεγάλες και σύνθετες εμπλοκές που τα κρατούν κολλημένα για χρόνια. Με εξαίρεση την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπογράφεται με καθυστέρηση πέντε ετών σήμερα, στη λίστα εκτός από την επένδυση του χρυσού, φιγουράρουν η κύρωση της σύμβασης για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 της Γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ στην Κέρκυρα που έτυχε της προσοχής της κυβέρνησης, λόγω της επίσκεψης Μακρόν αλλά και η υπόθεση του Ελληνικού που παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της μνημονιακής ατζέντας που δοκιμάζει ποικιλοτρόπως τις αντοχές των επενδυτών.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Μαξίμου, o εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ
ανέφερε χθες πως «ο επικεφαλής της "task force" για τις επενδύσεις κ. Τσίπρας, καταστρέφει μέσα σε δύο μέρες τις δύο μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα», κάνοντας αναφορά στην Eldorado και τις Σκουριές, καθώς και στο Ελληνικό.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

παστουρμάς 14/09/201723:13

Παζάρια μεταξύ δεινών εμπόρων και βουτυρομπεμπέδων πολιτικών.

Απάντηση
45814/09/201713:19

Πρώτη φορά βλέπω λαό να παρακαλάει να του πάρουν τον χρυσό του.

Απάντηση
Zio1014/09/201712:51

Κομμουνιστές που πλέον λέγονται ΣΥΡΙΖΑ.....κ μέχρι πριν λίγα χρόνια λέγονταν Πασοκ....κ όμως οι Έλληνες δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα τον ρόλο της συμμορίας....τότε έφταιγε η δεξιά τώρα φταίει ο Σόιμπλε.....κ οι ξένοι....

Απάντηση
Ι.Κάλφας Σουηδία14/09/201710:54

Στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής θα συμπεριληφθεί το θέμα Eldorado. Ο Τσίπρας, καταστρέφει μέσα σε δύο μέρες να δυσφημήσει τις δύο μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα Το κατόρθωμα του Τσίπρα κάνει τον γύρο του επενδυτικού κόσμου για τους κίνδυνους που διατρέχουν οι Επενδυτές αν επιλέξουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην Eldorado και τις Σκουριές, καθώς και στο Ελληνικό. Τα Μ.Μ.Ε. του αναπτυγμένου κόσμου αναφέρουν στα κείμενα τους πως αν μια εταιρία ένας όμιλος θα επιλέξει να επενδύσει στην Ελλάδα πρέπει αναπόφευκτα στην μελέτη αποδόσεων κεφαλαίων στη Ελλάδα να συμπεριλάβει και το κόστος που αναγκαστικά θα επιβαρυνθεί να παρασύρεται στα Ελληνικά Δικαστήρια κάθε λίγο και λιγάκι. Αυτό το αρνητικό κλήμα επενδύσεων στην Ελλάδα που κατάφερε ο Τσίπρας και το συνδικάτο του δεν θα μπορούσε να το επιτυχή η ποιο ακριβοπληρωμένη εταιρία αρνητικής διαφήμισης στον κόσμο. Ο απόδημος Ελληνισμός που παρακολουθεί την κατάρρευση του Ελληνικού Έθνους δεν μας απομένει ποια τίποτε άλλο παρά να συγχαρούμε για τα κατορθώματα τις αυτοκαταστροφής στους κυβερνόντες μπολσεβίκους και τους ευχόμαστε και εις ανώτερα του χρόνου..

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία