Η διαιτησία θα κρίνει το μέλλον της επένδυσης στη Χαλκιδική

Η διαιτησία θα κρίνει το μέλλον της επένδυσης στη Χαλκιδική

Oι ενστάσεις για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στις Σκουριές και η κατρακύλα της μετοχής -Σταθάκης: Eντός της εβδομάδας θα δοθεί η άδεια για τη λειτουργία της Ολυμπιάδας

Η διαιτησία θα κρίνει το μέλλον της επένδυσης στη Χαλκιδική
Μπορεί η 11η Σεπτεμβρίου να είναι μια σημαδιακή μέρα για τους Αμερικανούς, λόγω της κατάρρευσης των δίδυμων πύργων, όμως από χθες, Δευτέρα, είναι και για τους μετόχους της καναδικής Eldorado
Gold.

Η αναστολή, για δεύτερη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, της επένδυσης στα μεταλλεία της Χαλκιδικής
και η μεγάλη αβεβαιότητα που πλανάται και πάλι πάνω από την Ελληνικός Χρυσός, απειλούν με κατάρρευση το γιγαντιαίο επενδυτικό οικοδόμημα και δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τους ξένους επενδυτές.
Κλείσιμο

Από το 2012 που με τίμημα 2 δισ. δολαρίων, αποφάσισαν να αποκτήσουν τα χρυσοφόρα κοιτάσματα στη Χαλκιδική, έχουν επενδύσει 1 δισ. ευρώ στα μεταλλεία στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Όμως η ραχοκοκαλιά του επενδυτικού τους σχεδίου, το εργοστάσιο μεταλλουργίας στις Σκουριές, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαξιφισμών, την ώρα που προσκόμματα και καθυστερήσεις μπλοκάρουν τις αδειοδοτήσεις και σε άλλα επίπεδα.

Η «ανάφλεξη» της επένδυσης, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή της μετοχής της, η οποία μειώθηκε περίπου κατά 50% από τις αρχές του έτους, προκαλώντας πολλαπλά ηλεκτροσόκ στους μετόχους. Πλέον, η απόφαση της διαιτησίας θα κρίνει τον προσανατολισμό του έργου που εδώ και καιρό κινείται χωρίς πυξίδα. Με τις πιθανότητες νίκης και ήττας να είναι μοιρασμένες. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα μεταλλεία, υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της καθαρής αξίας του ενεργητικού της Eldorado, διαθέτοντας ένα πολύτιμο θησαυρό που στελέχη της εταιρείας υπολογίζουν σε πάνω από 230 τόνους καθαρού χρυσού και περισσότερους από 1.500 τόνους ασήμι. Αυτός ο θησαυρός,  σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί, εξηγούν και τους λόγους που οι επενδυτές από το Βανκούβερ δέχονται την «ψυχρολουσία» της κυβέρνησης
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν αποεπενδύουν. 

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, επανέλαβε ότι η εταιρεία οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Χαλκιδική και ότι θα προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Εσχάτως, το υπουργείο κατηγορεί την Ελληνικός Χρυσός ότι καθυστερεί την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής καθαρών μετάλλων (χρυσού και αργύρου), προκειμένου να φορολογούνται στην Ελλάδα και να έχει οφέλη η ελληνική οικονομία.
 
O ρόλος της τεχνολογίας

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, λόγω της προτεινόμενης μεθόδου μεταλλουργίας (flash -smelting-ακαριαία τήξη), με αποτέλεσμα η εταιρεία να εξάγει τα συμπυκνώματα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση διατυπώνει ενστάσεις για την τεχνολογία του flash smelting (μέθοδος εξουδετέρωσης αρσενικού) που έχει προταθεί για να παραχθεί ο χρυσός. Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει προσφέρει επαρκή πληροφόρηση για την μέθοδο αλλά και τις δοκιμές της, σε ημιβιομηχανική κλίμακα στα εργαστήρια της Φιλανδικής Outotec που αποτελεί την προμηθεύτρια εταιρεία.

Η χρήση κυανίου που είχε προταθεί ως ενδεδειγμένη λύση στην αρχή, αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις αλλά και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από άδειες, τις οποίες δικαιούμαστε νομίμως και οι οποίες έχουν καθυστερήσει. Στις άδειες αυτές περιλαμβάνεται η άδεια λιθογόμωσης, η άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας καθώς και οι άδειες ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές» δήλωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας.

Η εταιρεία, υποστήριξε χθες ότι αν υπήρχε συνέχεια στην αδειοδότηση θα είχε διπλασιάσει τα επενδεδυμένα κεφάλαια. Επειδή όμως βασιλεύουν οι καθυστερήσεις, ένα βήμα μπρος, μεταφράζεται σε δέκα βήματα πίσω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο ήταν προγραμματισμένη (εξ αναβολής από τον Ιούνιο) η τελετή εγκαινίων για τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα (μονάδα εμπλουτισμού συμπυκνωμάτων). Το σχέδιο, μαζί με τις προσκλήσεις αποσύρθηκαν στις 9 Αυγούστου λόγω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με το υπουργείο.

Μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ ο κ. Σταθάκης, ανέφερε ότι η εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας. Τόνισε δε ότι οι διαφωνίες με τους Καναδούς είναι ουσίας, προτάσσοντας το θέμα της μεταλλουργίας που θα είναι από τα αντικείμενα της διαιτησίας μαζί με την εξέταση της τήρησης των όρων που απορρέουν από την σύμβαση. Στο ερώτημα εάν μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή για το έργο, ο υπουργός δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει ισχυρό άλλοθι που να δικαιολογεί τις αποφάσεις της, εκτός όπως σημείωσε, εάν βρίσκεται «στο στάδιο της αποκλιμάκωσης επενδύσεων που όπως μαθαίνω κάνει σε αγορές όπως η Βραζιλία κ.α».



Τα σύννεφα για τα μεταλλεία Χαλκιδικής είχαν πυκνώσει από το καλοκαίρι όταν παρά τις απανωτές συναντήσεις της νέας διοίκησης με τον κ.  Σταθάκη, η κυβέρνηση φάνηκε αμετακίνητη στην απόφαση για παραπομπή της υπόθεσης στην διαιτησία. Ήταν η λύση που επέλεξε το υπουργείο ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Eldorado Gold για να αντιμετωπιστεί το μέλλον της επένδυσης, χωρίς πολιτικό κόστος.

Μία εξέλιξη όμως που μεταφράζεται σε πολύμηνες καθυστερήσεις, την ώρα που η εταιρεία συνεχίζει να εισπράττει την εχθρική στάση της κυβέρνησης για το έργο. Ο νέος επικεφαλής της Eldorado Τζόρτζ Μπέρνς δεν έκρυψε κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις, την απογοήτευσή του για την εξέλιξη της επένδυσης στη Χαλκιδική, για την οποία οι Καναδοί πέφτουν συνεχώς σε τοίχο. Η νέα προειδοποίηση, με την οποία ο κ. Μπέρνς προσβλέπει σε αλλαγή του κλίματος είναι μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Εάν μέχρι τότε δεν έχουν δοθεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, τότε η επένδυση παγώνει και μπαίνει σε καθεστώς συντήρησης, απολύοντας το 90% των εργαζομένων.

Η Eldorado Gold, επιχειρηματολογεί σε όσους αμφισβητούν την περιβαλλοντική της αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας, με τις 18 αποφάσεις που έχει εκδώσει το ΣτΕ για το έργο αλλά και με τα πιο ολοκληρωμένα όπως αναφέρει, συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη για την παρακολούθηση του νερού, του εδάφους και του αέρα. Ταυτόχρονα έχει δαπανήσει σύμφωνα με την διοίκηση 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του εδάφους στην περιοχή της Ολυμπιάδας και την φύτευση με ενδημικά φυτά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης