Τσίπρας: Ο ΕΝΦΙΑ μένει, οι συντάξεις είναι... υψηλές και για τα σπίτια υπάρχει ο Νόμος Κατσέλη

Τσίπρας: Ο ΕΝΦΙΑ μένει, οι συντάξεις είναι... υψηλές και για τα σπίτια υπάρχει ο Νόμος Κατσέλη

Άνοιξε θέμα Ασφαλιστικού μέσω απασχόλησης - Έταξε νέο «μποναμά» για το 2019 όταν η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα

Τσίπρας: Ο ΕΝΦΙΑ μένει, οι συντάξεις είναι... υψηλές και για τα σπίτια υπάρχει ο Νόμος Κατσέλη
Να προβάλει τα οφέλη του τρίτου Μνημονίου για την σταθερότητα και την ανάπτυξη  παρά νέες εξαγγελίες, αλλά και να προτάξει την απασχόληση των νέων αντί τις συντάξεις, επέλεξε την φορά αυτή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
, κατά το διήμερο της επίσκεψής του στη
ΔΕΘ.  Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για ταχεία ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είτε με το ΔΝΤ είτε και χωρίς αυτό, αν και απέφυγε να προβλέψει ότι αυτή θα συμβεί μέσα στο 2017 –όπως είχε διαφανεί ότι συμφωνήθηκε μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου και Μοσκοβισί την εβδομάδα που πέρασε.
 
Κλείσιμο
Στην τρίτη εμφάνισή του στην ΔΕΘ ως πρωθυπουργού, απέφυγε αναφορές σε ευθύνες ή αυταπάτες του χτες, λέγοντας απλώς:  «Εν αρχή ην η οικονομία. Δει δη χρημάτων, έλεγαν και οι πρόγονοί μας». Οι «μαγικές λέξεις» στην ομιλία του ήταν «ανάπτυξη», «επιχειρήσεις», «τράπεζες», «οδικοί άξονες».
Προέβλεψε ότι η επόμενη ΔΕΘ του 2018 θα είναι διαφορετική, γιατί θα έχουμε βγει από τα Μνημόνια.
 
Ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα στατιστικά στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ , την αύξηση των εξαγωγών (+18%) και της βιομηχανικής παραγωγής (+6%) για να αποδείξει ότι στο τέλος του 2017 θα έρθει Ανάπτυξη 2%, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν ή θα γίνουν για να δείξει ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλάζει και από το GR-EXIT περνάει στο GR-INVEST.
 
Σε παροχές, τα μόνα που έταξε φέτος ο πρωθυπουργός ήταν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει (α) να καταργήσει τον αναποτελεσματικό φόρο που επέβαλε στο κρασί, καθώς και (β) να δώσει και φέτος «μέρισμα  στους αδύναμους» (που δεν τους ταύτισε πάντως με τους συνταξιούχους). Για το μεν πρώτο, όμως,  είπε «αν τα καταφέρουμε», ενώ για το δεύτερο ότι δεν θα δοθεί μονομερώς όπως τον Δεκέμβριο πέρυσι αλλά «με τρόπο που θα σας αναγγείλουμε όταν τον αποφασίσουμε και σε συνεννόηση με τους εταίρους μας».  Δεν είπε όμως απολύτως τίποτα για τους χαμηλοσυνταξιούχους που πληρώσανε σε ΕΝΦΙΑ ό,τι εισέπραξαν σε «μποναμά» -θέμα που ανέδειξαν την Παρασκευή 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών κ.Τσακαλώτο.
 
Ανακάλυψαν το Ασφαλιστικό
 
Για τους συνταξιούχους και το μέλλον των συντάξεων, ούτε μια λέξη δεν είπε ο πρωθυπουργός στην σχεδόν μιας ώρας ομιλία του το Σάββατο. Και το μόνο που είχε να πει την επομένη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ήταν πως σήμερα οι συντάξεις στην Ελλάδα ...είναι υψηλές. Όχι μόνον επειδή θα μειωθούν  και άλλο το 2019 αλλά, όπως είπε, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.   
 
Χωρίς να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για αυξήσεις συντάξεων στο μέλλον, ο κύριος Τσίπρας έθεσε ουσιαστικά θέμα Ασφαλιστικού, στη λογική ότι πρέπει πρώτα να αυξηθεί η απασχόληση, καθώς ούτε με τις περικοπές διασφαλίζονται οι συντάξεις. Είπε συγκεκριμένα: «δεν θα κουραστώ να το λέω, πιστεύω ότι το μεγάλο θέμα που έχουμε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε ως ελληνική κοινωνία, είναι η ανεργία. Είναι η ανεργία των νέων ανθρώπων και η ανεργία συνολικά. Δεν μπορεί να είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης και να έχουμε 25% ανεργία και 50% για τους νέους. Δεν γίνεται αυτό. Μπορεί να έχουμε συντάξεις μικρότερες ή μεγαλύτερες, αν συγκρίνετε με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε και μεγαλύτερες, αλλά η κανονικότητα, η εύρυθμη λειτουργία έχει να κάνει με την εργασία».

 
«Να γυρίσουν οι νέοι»
 
Για την αναστροφή του κλίματος και της τάσης φυγής των νέων από τη χώρα, ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε «μικροπιστώσεις», δηλαδή μικροδάνεια ως 15.000 ευρώ για ξεκίνημα ή βελτίωση μικρών επιχειρήσεων. Επίσης ανέφερε ότι ετοιμάζεται «λίστα» νέων προσκλήσεις, προκειμένου να κληθούν να επιστρέψουν για να βρουν δουλειά στη χώρα. Μίλησε για την πρωτοβουλία "Μένω Ελλάδα, Επιστρέφω"  λέγοντας πως «καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε διάφορα προγράμματα:
 
- 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων.  

- 150 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσουν για να μετατρέψουν σε συμβάσεις εργασίας τα «μπλοκάκια»

- 100 εκατ. ευρώ  για στήριξη απλήρωτων εργαζόμενων

- νέο πρόγραμμα για να βρουν πρώτη δουλειά νέοι ή πρόσφατα απολυμένοι ως 29 ετών

- επιδότηση για ατομικές επιχειρήσεις που θα προσλάβουν υπάλληλο.

- 75.000 προσλήψεις άμεσα –και έως 120.000 συνολικά- στους δήμους (κοινωφελής εργασία) 

Για τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν από αυτόν τον μήνα, επικαλέστηκε ότι η κυβέρνηση παρατείνει τον Νόμο Κατσέλη για να προστατεύσει την α΄κατοικία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης