Μακρόν: «Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα βοήθεια»

Μακρόν: «Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα βοήθεια»

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε το μήνυμα του στην ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην οικονομία και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός

Μακρόν: «Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα βοήθεια»
Το ενδεχόμενο η χώρα μας να χρειαστεί νέα βοήθεια μετά τη λήξη του τρίτου πακέτου στήριξης, παραδέχτηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν
επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του στην ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην οικονομία και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

«Δεν υπάρχει χρόνος εφησυχασμού», τονίζει. Παράλληλα, στη κοινή συνέντευξη που παρέθεσε στην ΕΡΤ και τον ΑΝΤ1, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία για την ελάφρυνση του
χρέους
Κλείσιμο
μετά τον Ιανουάριο, όταν και θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα, μίλησε για την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για ένα αναπτυξιακό σύμφωνο που θα βοηθήσει την Ελλάδα στην έξοδο στις αγορές ενώ αποκάλυψε μέρος των σχεδίων του για νέες γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

- Για το ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους

«Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν ξανά τον Ιανουάριο. Απ' αυτές θα φανεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητο, και ισχύει σήμερα. Δεύτερον το ΔΝΤ να μπορεί να παραμείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας που καταλήξαμε πριν από λίγους μήνες και να μην προσθέτει νέους όρους. Τέλος, συλλογικά να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία ελάφρυνση του χρέους. Αυτή είναι η θέση που εξέφρασε η Γαλλία και έχουμε πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή την επιλογή θα συνεχίσω να υποστηρίζω. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ελάφρυνση του χρέους μαζί με το ΔΝΤ. Σίγουρα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Γερμανία, όπως το κάνουμε πάντα. Γι αυτή τη συμφωνία είναι απαραίτητο να υπάρχει ισορροπία. Και η ελάφρυνση είναι απαραίτητη»

- Για τις μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή στις αγορές

«Η επιστροφή στις αγορές ήταν πολύ καλό γεγονός. Σταδιακά θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα φέρει μία ηρεμία στις χρηματαγορές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα έχει διευθετηθεί η κρίση. Δεν θέλω να λέω ψέματα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να δούμε ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη.

Τι σημαίνει η επιστροφή.... Σημαίνει ότι έχουμε εμπιστοσύνη στα νούμερα που μας δίνετε και βλέπουμε πως μένοντας στην Ευρωζώνη και εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται.

Αυτό που μετράει σήμερα για την Ελλάδα είναι η σταθερότητα, η ορατότητα, να ξαναβρεί την οικονομική κυριαρχία της στην Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό εύχομαι οι επόμενες κινήσεις στις αγορές να έχουν επιτυχία. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις με θάρρος και σταθερότητα ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα και όσοι χρηματοδοτούν ή θα χρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος και την εξόφληση του να συνεχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα, να βοηθήσουν στη μείωση του χρέους και την επιστροφή στην ομαλότητα».

- Για το ενδεχόμενο νέας χρηματοδοτικής βοήθειας

«Βγαίνουμε απ' τη λογική των τριών πακέτων βοήθειας. Αυτό που επιδιώκουμε για το επόμενο καλοκαίρι είναι η δημιουργία ενός πλαισίου. Ίσως η Ελλάδα να χρειαστεί βοήθεια, έχουμε προγράμματα στην Ευρώπη γι αυτό, όπως τον ESM. Πρέπει λοιπόν να τον χρησιμοποιήσουμε.

Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανάκαμψη χρειαζόμαστε αναπτυξιακό σύμφωνο για τις επενδύσεις ή να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Έχουμε τα μέσα για να πετύχουμε. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και γίνονται επενδύσεις. Η Ευρώπη δεν θα ανακάμψει εάν δεν καταφέρει να συνδυάσει την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.

Χρειάζεται η υπευθυνότητα της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι χρέος της Ευρώπης. Χρειάζεται όμως και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε για να διευκολύνουμε την επιστροφή στις αγορές. Όπως και με μία ευρωπαϊκή επένδυση. Θέλω η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο μέσω των επιχειρήσεων.

Αυτό που έρχομαι να κάνω σήμερα είναι μία δημόσια επένδυση που μπορεί να συνεχιστεί, να ενισχυθεί μέσω διαφόρων επενδυτικών μηχανισμών και μηχανισμών ανάκαμψης.

Υπό το φως της κατάστασης στην Ελλάδα πρότεινα αυτό τον προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη για να πληρώνει όταν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και να επενδύσει για γρήγορη ανάκαμψη».

- Για το τέλος της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων

«Η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις επειδή η οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν είπαν όλη την αλήθεια και ήρθε η κρίση στην Ελλάδα. Η κρίση ήταν μεγάλη για την Ελλάδα

Πολλά πράγματα έγιναν. Πρέπει όμως να συνεχιστούν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές δεν είναι σημαντικές για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης αλλά για τους Ελληνες πολίτες. Ο,τι θεωρώ σημαντικό για εμάς το ίδιο θεωρώ για εσάς. Πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη η ελληνική οικονομία και η κοινωνία.

Υπάρχει έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά. Οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές με βάση το βιοτικό επίπεδο. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Έχω μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία που είναι δύσκολο να εφαρμόσω όμως πρέπει. Έτσι και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύονται από σταθερότητα στον προϋπολογισμό ώστε να μην απαιτούνται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις απ' την Ελλάδα, ούτε νέα οικονομικά μέτρα που εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχει χρόνος εφησυχασμού ή για στάτους κβο».

- Για τις γαλλικές επενδύσεις


«Οι γαλλικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα σας. Η Γαλλία έχει ήδη μεγάλη παρουσία, δεν φύγαμε τον καιρό της κρίσης. Γαλλικές επιχειρήσεις βρίσκονται εδώ και απασχολούν αρκετές χιλιάδες Έλληνες μισθωτούς υπαλλήλους. Υπάρχει μία επιχείρηση με τζίρο 3 δισ ευρώ το χρόνο!

Θέλουμε να επενδύσουμε στις υποδομές. Η CMA CGA το κάνει (σσ συμμετέχει στην Κοινοπραξία που αναλαμβάνει τον ΟΛΘ).

Θέλουμε επίσης να επενδύσουμε στον τομέα της μετατροπής της ενέργειας. Έχω σχέδια που θα παρουσιάσω στο φόρουμ μαζί με τις γαλλικές επιχειρήσεις που δεσμεύονται, όπως η Engie και άλλες.

Επίσης η Loreal έχει μεγάλη παρουσία στη χώρα σας. Θέλει τώρα να δραστηριοποιηθεί και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στον τουρισμό και στη βιομηχανία τροφίμων.

Σ' αυτούς τους τομείς της ελληνικής οικονομίας του σήμερα και του αύριο οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι παρούσες. Θέλω να έχουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία.

Σήμερα μπορούμε να επενδύσουμε. Γι αυτό ανάμεσα στα μέλη της αντιπροσωπείας μου είναι ο Γενικός Διευθυντής της Γαλλικής Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων που θα βοηθήσει στο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έχει σκοπό να επενδύσει κι εδώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του προγράμματος που έχει ξεκινήσει για να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας».




Πηγή: Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης