Γιατί η Εθνική προσδιορίζει την ανάπτυξη φέτος στο 1,6%

Γιατί η Εθνική προσδιορίζει την ανάπτυξη φέτος στο 1,6%

Χαμηλότερα του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση (1,8%) θα αυξηθεί το ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας

Γιατί η Εθνική προσδιορίζει την ανάπτυξη φέτος στο 1,6%
Χαμηλότερα του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση θα αυξηθεί το ΑΕΠ
φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας.

Το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας μετά και την γνωστοποίηση των στοιχείων του β' τριμήνου απ' την ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,6%. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης και βάση διαμόρφωσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι το 1,8%.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο γ' τρίμηνο κατά 1,7% ενώ κατά το δ' τρίμηνο ο ρυθμός θα φθάσει το 3%. Έτσι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να φθάσει το 1,6% το 2017 από μηδενικός το 2016 και η χώρα «να μπει στο 2018 με την οικονομική δραστηριότητα σε υψηλές ταχύτητες».

Σύμφωνα με την Εθνική η προβλεπόμενη επιτάχυνση των επόμενων μηνών βασίζεται στην αξιοσημείωτη βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI σε υψηλά 30 μηνών και 9 ετών αντίστοιχα τον Αύγουστο καθώς και στα στοιχεία για τις αφίξεις ξένων τουριστών τον Ιούλιο, που αυξήθηκαν 5,7% στα μεγάλα αεροδρόμια.

Με συντηρητικές εκτιμήσεις, σημειώνεται, τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν 9% σε ετήσια βάση.

Επιπρόσθετα, στο τέλος της χρονιάς θετική επίδραση θα ασκήσουν, όπως εκτιμάται, οι δημόσιες επενδύσεις, καθώς το πρόγραμμα είναι οπισθοβαρές. Ακόμη σημαντικός όμως θα είναι και ο ρόλςο της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Οι τελευταίοι δύο παράγοντες, σύμφωνα με την Εθνική, αναμένεται να αντισταθμίσουν την αύξηση των πληρωμών φόρων κατά 1% του ΑΕΠ το β' εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Πηγή: Newmoney.gr
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης