Αυτόματες επιστροφές για ΦΠΑ ως 10.000 ευρώ

Αυτόματες επιστροφές για ΦΠΑ ως 10.000 ευρώ

Αφορά και το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων μέχρι το ίδιο ποσό - Εκδόθηκε η εγκύκλιος - Ποιοι θα ωφελούνται 

Αυτόματες επιστροφές για ΦΠΑ ως 10.000 ευρώ
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων δίνει η έκδοση της εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την οποία αρχίζουν οι "αυτόματες" επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για ποσά έως 10.000 ευρώ. 

Χρειάστηκε βέβαια να περάσει ένας σχεδόν μήνας καθώς η διάταξη που συμφωνήθηκε με την τρόικα είχε ενεργοποιηθεί τυπικώς από την 1η Αυγούστου αλλά λόγω της απουσίας της εγκυκλίου με τις διευκρινίσεις (η οποία εκδόθηκε σήμερα) οι επιστροφές είχαν ουσιαστικά μπλοκάρει. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, η διάταξη για την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ νομικών προσώπων: 

Κλείσιμο
Εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων.

Αφορά σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (1.8.2017), αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και φόρου προστιθέμενης αξίας σε δικαιούχους επιστροφής, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο εντάσσονται. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα.

Εφαρμόζεται, εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος, δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία. Προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης