PROTOTHEMA

Οικονομία

Οι πρώτες νέες συντάξεις θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο

Με 1,5 χρόνο καθυστέρηση και πετσοκομμένες οι νέες συντάξεις χηρείας

Με 1,5 χρόνο καθυστέρηση και πετσοκομμένες οι νέες συντάξεις χηρείας

Αφορά περίπου 15.000 δικαιούχους - Οι χήρες δικαιούνται μόνο το 50% της σύνταξης του θανόντα ενώ έχει θεσπιστεί το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου

Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.


Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμισι χρόνο  ενώ μόλις το Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές  συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως.  Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα έχουν συσσωρευτεί 3.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν θανάτους οι οποίοι έλαβαν χώρα μετά το Μάιο του 2016. (εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου).

Το απίστευτο είναι ότι για να εκδοθεί η οριστική σύνταξη χηρείας πρέπει προηγουμένως να επανυπολογιστεί η σύνταξη του θανόντος διαδικασία που διπλασιάζει το χρόνο αναμονής.

Υπενθυμίζεται ότι για θανάτους που επέρχονται από 13/5/2016 και μετά, η χήρα δικαιούται μόνο το 50% της σύνταξης του θανόντα ενώ έχει θεσπιστεί  το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου .
Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.
 Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55 χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 δια βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται. Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Δηλαδή αν η χήρα έχει ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δεν χάνει τη σύνταξη ακόμη κι αν είναι αρκετά μικρότερη από 55.

Οι παλιές συντάξεις χηρείας (πριν τις 13/5/2016) θα επανυπολογιστούν με το νέο τρόπο, με την εθνική και ανταποδοτική, αλλά η νέα σύνταξη θα αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Δηλαδή ακόμα και να μειωθεί η σύνταξη το 2019 έως 18% λόγω της προσωπικής διαφοράς,  θα είναι υψηλότερη από τη νέα σύνταξη χηρείας που αντιστοιχεί στο 50% και σε πολλές περιπτώσεις διακόπτεται η χορήγησή της εξαιτίας των ηλικιακών κριτηρίων.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΝΔΥΛΗ05/10/201715:42

με το συζηγο μου ειμαι δεκα χρονια γαμου ηταν να βγει στην συνταξη και δεν προλαβε παιδια μαζι δεν εχουμε εχει ενα εκεινος και 2 εγω απο τον πρωτο γαμο μου .ειμαι 51 χρονον δουλεια δεν βρησκω και θα παρω συνταξη μονο τρεια χρονια αδικια δεν ειναι αυτο .τι γινοντε τα ενσυμα που πληρωνε σαν ναυτικος ποιος τα τρωει

Απάντηση
Πέτρος 22/08/201723:12

Θα ήθελα να σας επισημάνω άλλη μία αδικία του εν λόγω νόμου : Με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο όταν ο εναπομένοντας επιζών σύζυγός ή γονέας δεν δικαιούταν ποσοστό από την σύνταξη του θανόντα λόγω διαζυγίου ή τελεσης δεύτερου γάμου , το παιδί λάμβανε ποσοστό σύνταξης 50% και όχι 25% που λαμβάνει με τον σημερινό νόμο .

Απάντηση
βασιλης22/08/201717:03

δεν το πιστευω οτι υπαρχει τοση κακια στον ελληνα,,,συναδελφος μου 53 χρονων του δωσανε ζωη 2 μηνων και εχει 2 παιδια σπουδαστες η γυναικα του 47 ανεργη...ο ανθρωπος δουλευει απο 16 χρονων εχει πληρωσει τοσες εισφορες...μην μου πειτε να παει η γυναικα του να δουλεψει γιατι με δουλευετε

Απάντηση
Αντώνης22/08/201711:09

Σημασία έχει να περνούν καλά και να πλουτίζουν παράνομα οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από απλήρωτο ΦΠΑ, κλεμμένες συνταξιοδοτικές εισφορές, αδήλωτα εισοδήματα, αφορολόγητα κέρδη, ανεξόφλητα τραπεζικά δάνεια, μαύρη ή απλήρωτη ή χαμηλόμισθη ή ανασφάλιστη ή μερική ή αντικανονική αλλοδαπή απασχόληση, εκμετάλλευση καταναλωτών, πελατών και εργαζομένων, όσο για τους συνταξιούχους η καλύτερη λύση για την οικονομία του κράτους και για τα βάσανά τους είναι η νομοθέτηση ευθανασίας σε ηλικία 70 ετών.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία