ΔΝΤ: Οι τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 δισ. ευρώ

ΔΝΤ: Οι τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 δισ. ευρώ

Αμφισβητεί την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την απομείωση των κόκκινων δανείων ώστε να απελευθερωθούν πόροι

ΔΝΤ: Οι τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 δισ. ευρώ
Την πιθανότητα να χρειαστούν νέα Κεφάλαια για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επισημαίνει στην έκθεση του το ΔΝΤ καθώς αμφισβητεί την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την απομείωση των κόκκινων δανείων ώστε να απελευθερωθούν πόροι και παράλληλα να υπάρξει άρση των capital controls ως το τέλος του προγράμματος, που θεωρεί κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα στους υπολογισμούς του συμπεριλαμβάνει ένα ποσό 10 δισ ευρώ ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τις ελληνικές τράπεζες το οποίο όμως και πάλι, όπως σημειώνει, «ίσως δεν είναι αρκετό».

Αναφέρει σχετικά: «Το ιδιαίτερα υψηλό μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και η αδύναμη ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών αντικατοπτρίζουν μεγάλες επισφάλειες για το ίδιο το Κράτος, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Το προσωπικό έθεσε ως μαξιλάρι ασφαλείας γύρω στα 10 δισ ευρώ (5,5% του ΑΕΠ του 2016) για την κάλυψη πιθανών επιπρόσθετων αναγκών των τραπεζών, αλλά και αυτό το ποσό ίσως να μην επαρκή. Επομένως η ολοκλήρωση της νέα ανάλυσης της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review) των τραπεζών πολύ πριν το πέρας του προγράμματος θα ήταν ζωτικής σημασίας προκειμένου να προσδιοριστούν οι επιπλοκές στη βιωσιμότητα του χρέους».

Κλείσιμο
Το τελευταίο ζήτημα, αυτό του Asset Quality Review υπογραμμίζει στη δήλωση της και η γεν. Δ/ντρια του Ταμείου: «Επιπρόσθετα, για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος και να δρομολογηθεί μία ταχεία ελάφρυνση των capital controls, οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου να διεξάγουν μία νέα ανάλυση της ποιότητας του ενεργητικού και ένα στρες τεστ, για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν τη λήξη του προγράμματος».

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης