PROTOTHEMA

Οικονομία

Παρά τις θριαμβολογίες Τσίπρα- Έφης

Έρευνα: Ο ένας στους δύο νέους έχει πηγή εισοδήματος τους... γονείς

Έρευνα: Ο ένας στους δύο νέους έχει πηγή εισοδήματος τους... γονείς

Στοιχεία- σοκ από την μεγάλη δημοσκόπηση της διαΝΕΟσις για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις στην Ελλάδα- Αφορά τους νέους έως 35 χρονών που είναι από τις πιο δυναμικές και παραγωγικές ηλικίες

Το 48% των νέων Ελλήνων (18-35) δηλώνουν σήμερα ως τη βασική πηγή του εισοδήματός τους την "οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς". Επίσης, μόνο το 15% αυτών θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.


Τα παραπάνω ποσοστά αποτελούν δύο μόνο από τα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα της νέας ποσοτικής έρευνας για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις στην Ελλάδα, της οποίας το πρώτο μέρος δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις.

Την ποσοτική έρευνα πραγματοποίησε η MRB σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων των νέων αυτών.
Μερικά ακόμα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας αναφέρονται παρακάτω:

-Το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους. Αλλά την ίδια γνώμη έχει το 55% των γονέων τους. 
-Το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το το 46% σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Επίσης οι νέοι Έλληνες σε σχέση με τους γονείς τους:

-δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι,
-έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης,
-συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις (πλην των πολιτικών),
-εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς, και
-συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα
Ποιοι γονείς έχουν άνεργα παιδιά;

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας, φαίνεται πως ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, οικονομικής ανεπάρκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς στους γονείς, έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ποιο είναι το προφίλ των νέων ανέργων σήμερα; 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ποσοστικής έρευνας, ανεξάρτητα από το προφίλ των γονιών τους, οι νέοι οι οποίοι:

-δεν θεωρούνται "ενεργοί πολίτες",
-αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς,
-δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι 
-δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια, και
-είναι αυτοί που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Μπαμπης18/07/201702:01

Α Ε Ρ Γ Ε Ι Τ Ε

Απάντηση
Ξενιτεμένος17/07/201722:03

Δε λέω λόγω κρίσης δεν υπάρχουν δουλειές αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη τεμπελιά στην Ελλάδα. Παιδια που τεμπελιάζουν μια ζωή επειδή δήθεν διαβάζουν (δε μιλάω για αυτούς που πραγματικά διαβάζουν) αλλα και γονείς που νομίζουν ότι ο γιόκας τους ειναι πτυχιούχος και ειναι για μεγάλα πράγματα... Θα μάθουν οπως μάθαμε όλοι ειδικά εμείς στο εξωτερικό!!!

Απάντηση
Epwnvmus17/07/201721:50

Η κατάντια μας... 21ος αιώνας, Ελλάς.

Απάντηση
Μαρία πύργος Ηλείας17/07/201721:17

Μία φορά κ έναν καιρό πριν 25 και πιο πίσω χρόνια Όταν υπήρχαν Δουλειές εργοστάσια βιοτεχνίες τότε δούλευε η ναυτιλία Έλληνες οι περισσότεροι δουλεύαμε ναι .υπήρχε ψωμί.τοτε όμως άκουγες ααα στο εργοστάσιο δουλεύεις;υποτιμητικό ήταν τότε όπως κ τα παραπάνω επαγγέλματα του λαϊκού κόσμου έλεγε η μανα σιγά μη στείλω στα χωράφια το παιδί μου σιγά μη πάει σκουπιδιαρης. Εμ θέλανε υψηλά πατώματα ρετιρέ.τωρα που δουλεύουν ξένοι αφού όλη σχεδόν μορφωθηκανε πήραν τα πτυχία για να βρουν μια θέση στα γραφεία τώρα ας πάνε να δουλέψουν

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία