Ποια αυτοκριτική; Ο Βαρουφάκης επιτίθεται στον Ντράγκι για τα δύο χρόνια των capital controls

Ποια αυτοκριτική; Ο Βαρουφάκης επιτίθεται στον Ντράγκι για τα δύο χρόνια των capital controls

«Τι φοβάστε κύριε Ντράγκι; Ώρα να δημοσιοποιήσετε την γνωμοδότηση για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών» τον καλεί

Ποια αυτοκριτική; Ο Βαρουφάκης επιτίθεται στον Ντράγκι για τα δύο χρόνια των capital controls
Τη «μαύρη επέτειο» του κλεισίματος των τραπεζών και της επιβολής των capital controls
μνημόνευσε σήμερα, με αναρτήσεις του στο Twitter, και ο τότε υπουργός Οικονομικών,
Γιάνης Βαρουφάκης, που έμεινε στην ιστορία για την... θρυλική ατάκα που ανερυθρίαστα εκστόμισε προς την σύζυγό του, Δανάη Στράτου: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες!».

Κλείσιμο
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής τόσο για το κλείσιμο των τραπεζών όσο και για το γεγονός ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ισχύουν μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των «πρωταγωνιστών» εκείνης της εποχής, όπως ο ίδιος, ο κ. Βαρουφάκης επιρρίπτει τις ευθύνες για τον «στραγγαλισμό» της ελληνικής οικονομίας και την εκτροχιασμό από τη ρότα της ανάπτυξης, στον Μάριο Ντράγκι και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Γράφει λοιπόν ο πρώην ΥΠΟΙΚ στο προσωπικό του σάιτ: 

Μαύρη επέτειος σήμερα.

Πριν 2 χρόνια, την 29η Ιουνίου 2015, το Eurogroup και η τρόικα, εκτελώντας την απειλή που αρχικά εκτόξευσε στο γραφείο μου ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ στις 30 Ιανουαρίου 2015 (τρεις μέρες αφότου ανέλαβα το υπουργείο οικονομικών) έκλεισαν στην στρόφιγγα της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες καθιστώντας το κλείσιμό τους αναπόφευκτο.

Από τότε, οι συμπατριώτες μας που τον Γενάρη του 2015 φώναζαν «ΒΑΣΤΑ ΓΕΡΟΥΝ!» επιδίδονται στην θλιβερή τους καμπάνια να λοιδωρήσουν το 62% των ελλήνων που στάθηκαν παλικάρια με εκείνο το βροντερό ΟΧΙ του Ιουλίου 2015.

Το κλείσιμο των τραπεζών οι ΒΑΣΤΑ ΓΕΡΟΥΝ το χρεώνουν στον λαό που, ορθά, είπε ΟΧΙ σε νέο μη βιώσιμο Μνημονιακό δάνειο.

Αντί να στρέφουν τα πυρά τους σε εκείνους που διέταξαν το κλείσιμο των τραπεζών, την τρόικα, με τιμούν στρεφόμενοι εναντίον μου επειδή υπέγραψα την… διαπίστωση ότι τις έκλεισαν.

Το κόστος του μη βιώσιμου χρέους, που φόρτωσαν στους ώμους της σημερινής γενιάς αλλά και γενεών που θα έρθουν, και πάλι με τιμούν οι ΒΑΣΤΑ ΓΕΡΟΥΝ πασχίζοντας, φιλότιμα είναι η αλήθεια, να το βαφτίσουν Κόστος Βαρουφάκη!

Είναι σαν να ισχυρίζονται ότι για την Κατοχή έφταιγαν όσοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο για εκείνο το ΟΧΙ, ξεχνώντας ότι ο ελληνικός λαός δεν κακκίζει όσους δεν κιότεψαν. Δεν κακίζει όσους τίμησαν το ΟΧΙ. Δεν κακίζει τους προστάτες της δημοκρατίας. Δεν υποκλίνεται σε κατακτητές που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τους ικέτες ή εκείνους που μετατρέπονται σε ικέτες εν μία νυκτί.

Αν δεν υπέφερε τόσος κόσμος, τα καμώματα των ΒΑΣΤΑ ΓΕΡΟΥΝ θα ήταν διασκεδαστικά. Όμως μια ολόκληρη χώρα ερημοποιείται εξ αιτίας της ιδιόρρυθμης αποικιοκρατικής κατάστασης που η τρόικα εσωτερικού στηρίζει, υποστηρίζει και επεκτείνει καθημερινά.

Εμείς όμως δεν ξεχνάμε. Κρατάμε ζωντανή την Ελληνική Άνοιξη στην Ελλάδα αλλά και παντού στην Ευρώπη.

Συνεχίζουμε!».

Σε δεύτερη ανάρτησή του, δε, καλεί τον επικεφαλής της ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει την γνωμοδότηση για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, ζητώντας και τις υπογραφές των πολιτών επί του σχετικού αιτήματος.

Γράφει ο κ. Βαρουφάκης:

Τι φοβάστε κύριε Ντράγκι; Ώρα να δημοσιοποιήσετε την γνωμοδότηση για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών

Υποστήριξε την εκστρατεία μας να απαιτήσουμε την άμεση δημοσιοποίηση νομικής γνωμάτευσης για το εάν η ΕΚΤ παρανόμισε κλείνοντας τις ελληνικές τράπεζες το 2015 και επιβάλλοντας capital controls.

Συνυπογράφοντες: Benoît Hamon (υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας), Katja Kipping(Πρόεδρος της Die Linke), Gesine Schwan (δύο φορές υποψήφια του SPD για την Προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας), Γιάνης Βαρουφάκης (DiEM25)

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, πλήττοντας την ήδη πληγωμένη ελληνική οικονομία με στόχο να επιβληθούν στην ελληνική κυβέρνηση νέα υφεσιακά μέτρα, νέες απώλειες εθνικής κυριαρχίας και νέα μη βιώσιμα δάνεια.

Γνωρίζουμε ότι, πριν προβεί στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ ζήτησε γνωμάτευση από ιδιωτικό νομικό γραφείο για το εάν οι ενέργειες της ήταν νόμιμες.

Σήμερα η ΕΚΤ αρνείται να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο εκείνης της γνωμάτευσης που πληρώθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών.

Αν πράξατε νομίμως κ. Ντράγκι, γιατί φοβάστε να δημοσιοποιήσετε την γνωμάτευση;

Εμείς απαιτούμε να μάθουν οι ευρωπαίοι το περιεχόμενο εκείνης της γνωμοδότησης!

Στη Ευρωζώνη, η δυνατότητα της ΕΚΤ να κλείνει τις τράπεζες ενός κράτους-μέλους με αποφάσεις που λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών, και χωρίς καμία διαφάνεια, παραβιάζει κάθε δημοκρατική αρχή. Παραβιάζει ακόμα την φιλοδοξία και την καταστατική υποχρέωση της ΕΚΤ να είναι ανεξάρτητη και υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το ελάχιστο που μπορούν να περιμένουν οι Ευρωπαίοι, είναι πρόσβαση σε νομικές γνωμοδοτήσεις για τις οποίες έχουν πληρώσει οι ίδιοι!

Ως ένα πρώτο βήμα καμπάνιας για την Διαφάνεια στην ΕΕ και την ΕΚΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης (DiEM25) και το μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Fabio De Masi (GUE/NGL) θα καταθέσουν επίσημο αίτημα στην ΕΚΤ να δημοσιοποιηθεί η σχετική νομική γνωμάτευση.

Τo DiEM25 σας καλεί να συνυπογράψετε το αίτημά των Βαρουφάκη-DeMasi.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης