Αναλυτές Citigroup: Η λύση Λαγκάρντ προετοιμάζει το έδαφος για νέο μνημόνιο

Αναλυτές Citigroup: Η λύση Λαγκάρντ προετοιμάζει το έδαφος για νέο μνημόνιο

Πώς η νέα θέση του Ταμείου θα άρει το αδιέξοδο για τη δόση, αλλά θα κλείσει την πόρτα της εξόδου στις αγορές

Αναλυτές Citigroup: Η λύση Λαγκάρντ προετοιμάζει το έδαφος για νέο μνημόνιο
Η συμβιβαστική λύση Λαγκάρντ
, για το ελληνικό ζήτημα, όπως εκφράστηκε δημοσίως μέσα απ' τη συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προετοιμάζει ουσιαστικά το έδαφος για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας απ' τους πιστωτές της μετά τη λήξη του τρέχοντος το καλοκαίρι του 2018, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup.

Επιχειρώντας να αναλύσουν την πρόταση που κατέθεσε δημοσίως η γεν. διευθύντρια του ΔΝΤ μέσα απ' την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σχολιάζουν πως η νέα θέση του Ταμείου θα άρει το αδιέξοδο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, την ίδια ώρα όμως θα αφήσει την ίδια έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και, συνεπώς, σχετικά με την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ...

Κλείσιμο
Κάτι που, όπως εκτιμούν, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταφέρει να βγει στις αγορές πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης
.

Όπως σημειώνει η Citi το ΔΝΤ, με βάση τα όσα είπε η κυρία Λαγκάρντ στη συνέντευξή της, προτείνει να παραμείνει στο πρόγραμμα, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά δεν θα προβεί σε εκταμιεύσεις μέχρι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να διευκρινιστούν από τους πιστωτές της ΕΕ.

Πρόκειται, όπως αποκάλυψε προ ημερών το «Πρώτο Θέμα», μία προσπάθεια εφαρμογής του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε στο Μεξικό το 1986. Αυτό προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με το δικό του μνημόνιο αλλά χωρίς εκταμίευση δόσεων μέχρι να υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους. Εκτός από το Μεξικό, αντίστοιχα προγράμματα είχαν εφαρμοστεί κατά τη δεκαετία του 1980 στο Εκουαδόρ και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Αποτελούσε πρακτική του Ταμείου σε περιπτώσεις που δεν είχε εξασφαλιστεί η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μίας χώρας και αφορούσε αποκλειστικά χώρες της Λ. Αμερικής και τς Αφρικής, καθώς συνήθως απέμενε να διακανονιστούν λεπτομέρειες μεταξύ των φορέων που εμπλέκονταν στο δανεισμό του κράτους (π.χ. Paris Club).

Για περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης