«Καμπανάκι» Στουρνάρα: «Η οικονομία δεν αντέχει άλλον ένα χρόνο αβεβαιότητας»

«Καμπανάκι» Στουρνάρα: «Η οικονομία δεν αντέχει άλλον ένα χρόνο αβεβαιότητας»

Σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και χαμηλότερους στόχους πλεονάσματος, ζήτησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μιλώντας στην Φρανκφούρτη

«Καμπανάκι» Στουρνάρα: «Η οικονομία δεν αντέχει άλλον ένα χρόνο αβεβαιότητας»
«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο έναν χρόνο αβεβαιότητας», προειδοποίησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας
, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους να δράσουν τώρα προκειμένου να προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας  επανέλαβε την πρότασή του να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2020.

Κλείσιμο
«Χρειαζόμαστε τώρα σαφήνεια γύρω απ' τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και πιο ρεαλιστικούς, χαμηλότερους στόχους πλεονάσματος», τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist για την Ελλάδα στη Φρανκφούρτη.

«Όλοι έχουμε την επίγνωση πως η επανάκτηση της πρόσβασης στις χρηματαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος μπροστά. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει τη διάθεση για ακόμη ένα μνημόνιο», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αύξησε την αβεβαιότητα και μείωσε την εμπιστοσύνη, η οποία, σε συνδυασμό με το υψηλά φορολογικά βάρη, αντέστρεψε τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Εκτίμησε πάντως ότι μια θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμη εφικτή, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πρόσθεσε πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2016 είχε κυρίως προσωρινά χαρακτηριστικά, ωστόσο, ο στόχος το 2017 αναμένεται να επιτευχθεί με ένα ασφαλές περιθώριο.​

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σημείωσε ακόμη ότι η αυξημένη έμφαση στη φορολόγηση χρειάζεται να μειωθεί έναντι πολιτικών που θα επικεντρώνονται στον περιορισμό και την αναδιάρθρωση μη παραγωγικών δαπανών και μιας πιο αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα​.

Σε ο,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η κύρια αιτία τους είναι η ύφεση της οικονομίας. Εμφανίστηκε μάλιστα σίγουρος ότι η οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο www.newmoney.gr: 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης