Κερέ: Σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 15 Ιουνίου

Κερέ: Σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 15 Ιουνίου

Ο Γάλλος τραπεζίτης της ΕΚΤ επέμεινε ότι οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες και σημείωσε ότι το 45% των δανείων δεν εξυπηρετούνται - Τσακαλώτος: Νιώθω σαν τον προπονητή που δεν ξέρει που είναι το τέρμα

Κερέ: Σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 15 Ιουνίου
Η σαφήνεια στα μέτρα για το ελληνικό χρέος
αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ μιλώντας στο
συνέδριο του Economist για την Ελλάδα που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη
Κλείσιμο
. Ο Κερέ μάλιστα ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις πάνω στο ζήτημα επαναλαμβάνοντας πως «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη».

Στην ομιλία του ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, και υπεύθυνος για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η εξάλειψη της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί το «κλειδί» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.

«Ωστόσο, με το να υπάρχει αρκετή σαφήνεια σήμερα στα μέτρα θα βοηθήσει να έρθουν νωρίτερα πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια κοινότητα στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επανέλθει στο μονοπάτι της ομαλότητας και σταθερότητας», δήλωσε.

«Πέρυσι τον Ιούνιο το ΔΣ της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θα εξέταζε την πιθανή αγορά ελληνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PSPP, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο στην ανάλυση και στην εξέλιξη της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, καθώς και άλλων στοιχείων γύρω απ' τη διαχείριση κινδύνου», σημείωσε ο κ. Κερέ, τονίζοντας «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη.

Ο Γάλλος τραπεζίτης και στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι ζήτησε ακόμη αφοσίωση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και είπε πως για να ανέλθει η πραγματική οικονομία χρειάζεται να επιστρέψουν στις τράπεζες οι τραπεζικές καταθέσεις σημειώνοντας πως το 45% των δανείων είναι «κόκκινα».

Τσακαλώτος: Νιώθω σαν τον προπονητή που δεν ξέρει που είναι το τέρμα


Μετά τον Μπενουά Κερέ το λόγο στο συνέδριο του Economist πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κατά πληροφορίες επανέλαβε ότι είναι κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε και τώρα ζητά σαφήνεια για το θέμα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι του τελευταίο Eurogroup.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε σε Ολλανδία και Γερμανία λέγοντας, κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι πιστεύουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας θαυμάσιος οργανισμός αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τις δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά να μην μπορεί να τοποθετηθεί για το θέμα του χρέους.



«Νιώθω σαν τον προπονητής ποδοσφαίρου που ετοιμάζω την ομάδα μου χωρίς κανείς να μου λέει πού είναι τα δοκάρια» είπε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.



Θέλοντας, δε, να φανεί αισιόδοξος για συμφωνία τον Ιούνιο είπε ότι «όταν ανέλαβα το 1/5 των πολιτών μου έλεγε συγχαρητήρια και τα 4/5 συλλυπητήρια. Τον Ιούνιο ελπίζω αυτή η αναλογία να έχει αλλάξει».

Όπως μεταδίδει το Reuters ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να δώσει στην Ελλάδα κάποια μορφής ελάφρυνση χρέους προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ πρεπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αυτό που ζητάμε από το ΔΝΤ είναι σαφήνεια. Έχουμε 14 μήνες για τη λήξη του προγράμματος. Μου φαίνεται ότι είναι ώρα για το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα και έτσι ενώ μπορεί να υπάρχει μια συζήτηση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χέους, οι πιστωτές της πρέπει να σταματήσουν να «κλωτσούν παρακάτω το τενεκεδάκι» και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο.

Κοστέλο: Εκκρεμούν 20 προαπαιτούμενα 

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα «τεράστιο, χωρίς προηγούμενο» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας και αυτός στο συνέδριο του «Economist» για την Ελλάδα, στη Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα περίπου τα 120 προαπαιτούμενα από τα 140 αυτής της αξιολόγησης έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ προσέθεσε πως τα υπόλοιπα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση, μετά και την «πολύ θετική» αξιολόγηση στο περασμένο Eurogroup. Ως εκ τούτου, τόνισε ο Ντ. Κοστέλο, πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον δημοσιονομικό πρόβλημα, πως κατά τη γνώμη της Επιτροπής δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο και πως προτεραιότητα πλέον είναι να «βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές».

Ωστόσο, επισήμανε πως η ουσιαστική εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα φανεί το επόμενο διάστημα και ότι σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή των επενδύσεων είναι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Τζιαμαρόλι: Η συζήτηση για το χρέος γίνεται για «πολιτικούς λόγους

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο «κουαρτέτο», Νικόλα Τζιαμαρόλι αναφέρθηκε στο χρέος εκφράζοντας την άποψη ότι δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συζήτηση για το χρέος από αυτή που είναι αναγκαία, για «πολιτικούς» λόγους. 

Ειδικότερα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2012 μέσω του PSI, οι συνθήκες δανεισμού από τον ΕΜΣ είναι πολύ ευνοϊκές και τέλος, ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ υπάρχει αρκετή σαφήνεια και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Οι εταίροι της Ελλάδα έχουν δεσμευτεί να της παράσχουν στήριξη μακροπρόθεσμα. Το αποδεικνύουν τόσο οι προηγούμενες προσπάθειες ελάφρυνσης χρέους όσο και οι ενδεχόμενες μέλλουσες» τόνισε ο ίδιος.


Η ομιλία του Μπενουά Κερέ στα αγγλικά


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης