Κατάρρευση στα ακίνητα: Μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ οι κατασκευές κατοικιών

Κατάρρευση στα ακίνητα: Μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ οι κατασκευές κατοικιών

O αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών (ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα) από τις 95 χιλιάδες το 2005 μειώθηκε μόλις στις 12,4 χιλιάδες στη διάρκεια του 2016, ενώ σε όρους όγκου νέων κατασκευών η αντίστοιχη μείωση αυτή έφτασε στο 90%

Κατάρρευση στα ακίνητα: Μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ οι κατασκευές κατοικιών
Νούμερα που πριν από μία δεκαετία θα φάνταζαν εξωπραγματικά για την εγχώρια αγορά ακινήτων παρουσίασε χθες, Τρίτη, στο πλαίσιο του 12oυ RE+D forum για το real estate o υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,
κ. Θεόδωρος Μητράκος. Ο ίδιος πάντως αποτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία των τιμών στην αγορά, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, παρά τα προβλήματα που παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν: «Επιτρέπεται μία αισιοδοξία, η οποία αντανακλάται και στις αξίες, όπου φαίνεται ότι ουσιαστικά εξασθενεί η περαιτέρω υποχώρησή τους, ενώ για ακίνητα υψηλής προστιθέμενης αξίας παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και αύξηση των τιμών».

Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία της... κατάρρευσης, το ποσοστό συνεισφοράς της κατασκευής κατοικιών στο
ΑΕΠ
Κλείσιμο
της Ελλάδας βρίσκεται στο 0,6%, εξαιρετικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό πριν την κρίση (σταθερά άνω του 6,5% την περίοδο 2000-2009). O αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών (ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα) από τις 95 χιλιάδες το 2005 μειώθηκε μόλις στις 12,4 χιλιάδες στη διάρκεια του 2016, ενώ σε όρους όγκου νέων κατασκευών η αντίστοιχη μείωση αυτή έφτασε στο 90%.

Από το 2008 έως και το α' τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν συνολικά κατά 41,9% για το σύνολο της χώρας (σε ονομαστικούς όρους), ενώ η μείωση των τιμών ήταν ακόμα πιο έντονη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα την Αθήνα (-44,1%) και κυρίως τη Θεσσαλονίκη (-46,3%). 

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης