PROTOTHEMA

Οικονομία

Ομιλία σε δείπνο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Στουρνάρας: Τα κόκκινα δάνεια η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία

Στουρνάρας: Τα κόκκινα δάνεια η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία

H ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup της 22ας Μαΐου - Με τον τρόπο αυτό θα αρθεί η αβεβαιότητα που χαρακτήρισε τις οικονομικές εξελίξεις είπε ο κεντρικός τραπεζίτης

Μια στις έξι επιχειρήσεις εμφανίζει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναλογία είναι σημαντικά μεγαλύτερη για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε Δείπνο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη για τις Προοπτικές Ανάπτυξης και τον ρόλο της Μεταποίησης. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας, ενώ προειδοποίησε ότι ο αναγκαίος μετασχηματισμός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.


Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη», τόνισε και σημείωσε παράλληλα ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό θα αρθεί η αβεβαιότητα που χαρακτήρισε τις οικονομικές εξελίξεις από το τέλος του 2016 μέχρι σήμερα, επιτρέποντας τη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών».

Σημαντική πρόκληση σήμερα είναι η αναβάθμιση του εξαγωγικού προτύπου, από εξαγωγές προϊόντων χαμηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, σε εξαγωγές μέσης και υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, καθώς και η ένταξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες αξίας, όπως σημείωσε, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να παράγει και να εξάγει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Από τις βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας είναι η στενή συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το κράτος για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο αποτελεσματικότερος συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα με την Πολιτεία, μπορούν να συμβάλουν και στη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της προσπάθειας προβολής των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, στη διασφάλιση επιλογής της σωστής στρατηγικής και στην υλοποίησή της, ενώ και η συνεργασία και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με το είδος του πλούτου, των πόρων, της τεχνογνωσίας και του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει, θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της νέας αναπτυξιακής μας στρατηγικής.

«Μέσω αυτών των συνεργασιών και συμπράξεων, και με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, θα μπορέσουμε, επίσης, να αυξήσουμε την απασχόληση, καθώς και να συμβάλουμε στον επαναπατρισμό και στη δημιουργική απασχόληση των ταλαντούχων ελλήνων επιστημόνων και εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι, λόγω της κρίσης, έφυγαν από την Ελλάδα» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική μεταποίηση, τόνισε ότι στη μεταβατική οικονομική περίοδο που διανύουμε, διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ελληνική οικονομία, διαθέτοντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας, συνεισφέροντας στο νέο παραγωγικό πρότυπο. Το πρότυπο αυτό στηρίζεται στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσω της μεταστροφής από κλάδους και επιχειρήσεις μη διεθνώς ανταγωνιστικούς σε κλάδους και επιχειρήσεις παραγωγής διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, υπηρεσιών, καθώς και προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ότι η υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup της 22ας Μαΐου. «Με τον τρόπο αυτό θα αρθεί η αβεβαιότητα που χαρακτήρισε τις οικονομικές εξελίξεις από το τέλος του 2016 μέχρι σήμερα, επιτρέποντας τη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών. Ήδη οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η αγορά κεφαλαίου προεξοφλούν αυτό το αποτέλεσμα» σημείωσε.

Πηγή: Newmoney.gr
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΑΡΝΟΥΜΑΙ...06/06/201722:56

.....ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΣΩ KAI OΥΔΟΛΩΣ ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΕΓΚΥΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ SITE ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ , ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΑΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Η ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Π.Χ PSI Κ/Λ/Π/ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΑΝΜΕΓΙΣΤΟΣ ΒΛΑΞ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση
45812/05/201713:14

Διαλύσατε την χώρα αλήτες και μιλάτε; Για τις τράπεζες σας πεινάει σήμερα ο 1 στους 2; Κινδυνεύουμε στα εθνικά μας θέματα, γεμίσαμε απο ισλάμ, έφυγαν 500.000 για την ξενιτιά, πήγαμε 40 χρόνια πίσω, πουλήσαμε τα πάντα στους γερμανούς, εχουμε φορολογία 70% και υποθηκεύσατε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Προδότες. Δολοφόνοι της πατρίδας μας. Γρηγορότερα από όσο φαντάζονται μερικοί το ευρωσκεπτικιστικό ή και αντι-ευρωπαϊκό ρεύμα μέσα στην ελλαδική κοινωνία θα εκφραστεί πολιτικά από ώριμο και σοβαρό φορέα.

Απάντηση
ioannis12/05/201712:36

Το πρόβλημα είναι ότι στην προσπάθεια να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια θα μηδενίσουν τις επενδύσεις οι επιχειρήσεις και οι ελ. επαγγελματίες. Καλά τα ευχολόγια, αλλά το δεύτερο πρόβλημα δεν μας απαντάει ο κύριος Στουρνάρας πώς θα το λύσει. Μπορεί και να μην τον ενδιαφέρει, άλλωστε δεν είναι επιχειρηματίας και δεν παράγει εξαγώγιμο προϊόν ούτε τον απασχολεί η ανεργία.

Απάντηση
thanasis12/05/201708:45

kalimera se oloys...peste sto stoyrnara.oti xrostao stis Trapezes edo kai. apo to 1998 anoixa etairia eixa dika moy 200.000 pira daneia ala 300.000. den perpatise to ergo kapia stigmi telos. tora ti theloyn lene ta euro..poy na ta evro ta dika moy poy exasa...kali kardia ola edo menoyn peste stin poy........to stoyrnara....

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία