Οι καθυστερήσεις χαλάνε τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

Οι καθυστερήσεις χαλάνε τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

Το ΔΝΤ θα πάει το Μνημόνιό του προς έγκριση στο Συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, πηγαίνοντας πίσω όλο τον προγραμματισμό 

Οι καθυστερήσεις χαλάνε τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές
Τον κίνδυνο να χαλάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο (πιθανόν με 5ετή ομόλογα) φέρνει στο προσκήνιο η πληροφορία ότι το ΔΝΤ
σκοπεύει να καταθέσει προς έγκριση, στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο, το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα πολύ αργά, στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, η απαίτηση της
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Κλείσιμο
για έγκριση των νομικά δεσμευτικών κειμένων για το χρέος
από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια (όπου απαιτείται) οδηγεί σε συνδυασμό με τις γερμανικές εκλογές την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) από την ΕΚΤ προς τον μήνα Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ως στόχο την ένταξη στο QE από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ τώρα η μόνη θετική «έκπληξη» θα μπορούσε να αναμένει είναι ο Ιούλιος. Επιπλέον, ως γνωστόν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ καθώς και η ένταξη στο QE συναποτελούν το βασικό διαβατήριο για τις αγορές. Χωρίς αυτές τις δύο «σφραγίδες» η προσπάθεια γίνεται πιο δύσκολη.

Κοντολογίς αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου (ή στις 15 Ιουνίου) ακολουθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα κοινοβούλια όπως το Ολλανδικό, το Φινλανδικό και κυρίως το Γερμανικό. Στην περίπτωση της Γερμανίας, ακόμη κι αν δεν χρειαστεί να περάσει η εκταμίευση της δόσης από την ολομέλεια (και η έγκριση γίνει από την επιτροπή προϋπολογισμού), η ολομέλεια της Bundestag θα πρέπει σίγουρα να συνεδριάσει και να ενημερωθεί για το θέμα εφόσον αφορά (και) στο χρέος.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης