Reuters: Η μεγάλη ευκαιρία των ελληνικών ομολόγων

Reuters: Η μεγάλη ευκαιρία των ελληνικών ομολόγων

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, η Αθήνα σύντομα μπορεί να είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, πιέζοντας ανοδικά τις τιμές, την ίδια ώρα που εκείνες των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης αρχίζουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση

Reuters: Η μεγάλη ευκαιρία των ελληνικών ομολόγων
Τα ελληνικά ομόλογα είναι η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις με την... εγγύηση της ΕΚΤ, σχολιάζει η στήλη Breakingviews του Reuters.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, Neil Unmack, η Αθήνα σύντομα μπορεί να είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, πιέζοντας ανοδικά τις τιμές, την ίδια ώρα που εκείνες των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης αρχίζουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Unmack τονίζει ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν υποχωρήσει πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στο 6% από τον Απρίλιο και μετά, καθώς η Αθήνα έφτασε σε συμφωνία με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην εκταμίευση αρκετών κεφαλαίων ώστε να αποπληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν τον ερχόμενο Ιούλιο. Η επόμενη ώθηση θα έρθει αν η ΕΚΤ αποφασίσει πως το ελληνικό χρέος είναι αρκετά «καλό», για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό, με τη σειρά του, εξαρτάται από το είδος της αναδιάρθρωσης στο οποίο θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου αν και η κεντρική τράπεζα μπορεί να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα περίπου σε ένα χρόνο, και πάλι όμως μπορεί να προκαλέσει αντίκτυπο, γιατί τα ομόλογα που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά είναι ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους. Σημειώνει δε πως η Eurobank υπολογίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αγοράσει το ένα δέκατο των χρεογράφων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών μόλις σε δυο-τρεις μήνες και παράλληλα τονίζει πως οι αναλυτές αναμένουν πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας στα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών απ' τη στιγμή που η ΕΚΤ θα αρχίσει τις αγορές. Έτσι, όπως εκτιμά, οι χαμηλότερες αποδόσεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να δανειστούν και να τονώσουν την οικονομία, καθιστώντας λιγότερο πιθανή μία ακόμη διάσωση.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης