Λαγκάρντ για χρέος: Δεν υπάρχουν μόνο κρέας και ψάρι

Λαγκάρντ για χρέος: Δεν υπάρχουν μόνο κρέας και ψάρι

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας προετοιμάζονται για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Handelsblatt - «O EMΣ θα μπορούσε να επωμιστεί τα δάνεια που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ» 

Λαγκάρντ για χρέος: Δεν υπάρχουν μόνο κρέας και ψάρι
Λίγο μετά την ενημέρωση του Πόουλ Τόμσεν για την κατάσταση στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ,
η
Κριστίν Λαγκάρντ θέλησε να συνοψίσει με εύθυμη διάθεση τη δική της θέση της για τη διαμάχη γύρω από το ελληνικό χρέος, γράφει η Handelsblatt. Για την ίδια δεν φαίνεται να αρκεί ότι οι Ευρωπαίοι μιλούν μόνο γενικόλογα για πιθανές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.

Κλείσιμο
«Όταν πάτε σε ένα εστιατόριο ο κατάλογος έχει περισσότερες επιλογές από ό,τι μόνο κρέας και ψάρι, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση του διευθυντηρίου του ΔΝΤ την Τετάρτη», σημειώνει η Handelsblatt.

«Σύντομα η Λαγκάρντ θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θέλουν να 'σερβίρουν' οι Ευρωπαίοι ως ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ και το ΔΝΤ έχουν συντάξει έγγραφο με πιθανές επιλογές. Μεταξύ άλλων εκεί προβλέπεται μια ανταλλαγή χρέους δισεκατομμυρίων ευρώ». Στο έγγραφο παρατίθενται πέντε διαφορετικές δυνατότητες για απομείωση του χρέους, οι οποίες με τη σειρά τους παρουσιάζονται με πολλές υποεπιλογές και συνδυασμούς δυνατοτήτων», αναφέρει η Handelsblatt σημειώνοντας: «Μεταξύ άλλων προτείνεται να επιμηκυνθεί η διάρκεια των υφιστάμενων δανείων διάσωσης σε δέκα, δεκαπέντε, είκοσι ή ακόμη περισσότερα χρόνια.

Επιπλέον η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσαν να αποστέλλουν στην Αθήνα τα κέρδη που θα αποκόμιζαν από τα ελληνικά ομόλογα». Ένα άλλο κομβικής σημασίας στοιχείο: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης EMΣ θα μπορούσε να αναλάβει τα δάνεια που έχει εκταμιεύσει το ΔΝΤ στην Αθήνα. Πρόκειται για 13 δις ευρώ για το 2019, σύμφωνα με το έγγραφο. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας κίνησης: Τα επιτόκια του ΕΜΣ είναι εμφανώς χαμηλότερα, οι προθεσμίες εξόφλησης των δανείων μεγαλύτερες. Η Ελλάδα έτσι θα απαλλαγεί από το βάρος. Το ΔΝΤ θα έχει έτσι τη διαβεβαίωση ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του από τον ΕΜΣ και όχι από την Ελλάδα. Και ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά την όλη διαδικασία: Είναι ήδη σαφές ότι η Αθήνα μακροπρόθεσμα δεν θα χρειαστεί όλα τα χρήματα από το βαρύ πρόγραμμα βοήθειας των 86 δις ευρω. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόλις 36 δις ευρώ».

Ζητούμενο οι ξεκάθαρες προθέσεις

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και το Βερολίνο θα μπορούσε να αρχίσει να εξοικειώνεται με μια τέτοια ιδέα. «Είναι μια επιλογή, ακούγεται σε κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα αποφασιστεί 'τώρα' αλλά στα μέσα του 2018».

Σύμφωνα με την Handelsblatt στο Βερολίνο επικρατεί ανακούφιση για το γεγονός ότι το διευθυντήριο του ΔΝΤ στη συνεδρίαση της Τετάρτης έστειλε σήμα ότι θα συμμετάσχει εκ νέου στη διάσωση της Ελλάδας. «Τουλάχιστον για ένα χρόνο, μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το ΔΝΤ θα μπορούσε και πάλι να βοηθήσει την Αθήνα. Αλλά μόνο εάν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτό είναι και το λιγότερο ευχάριστο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει γρήγορα να προσδιορίσουν με ακρίβεια πώς θέλουν να μειώσουν το ελληνικό χρέος, ακόμη κι αν τα μέτρα συμφωνηθούν μετά το πέρας του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

«Αυτό είναι κυρίως για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) ένα πρόβλημα. Λόγω των γερμανικών εκλογών θα προτιμούσε να συζητήσει για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κατά προτίμηση από το 2018 –αν όχι καθόλου». Από την άλλη, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο Σόιμπλε επιμένει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό απαιτεί και η κοινοβουλευτική του ομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός». Η Ηandelsblatt εκτιμά ότι το έγγραφο που επικαλείται ανοίγει το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση. Το όλο «τρικ» έγκειται στο ότι από τη μια πλευρά θα πρέπει οι πιθανές ελαφρύνσεις να τεθούν όσο πιο αόριστα γίνεται, ώστε να συμφωνήσει ο Σόιμπλε. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να συνταχθούν τόσο συγκεκριμένα, ώστε η επικεφαλής του ΔΝΤ να έχει την αίσθηση «ότι οι Ευρωπαίοι δεν της προσφέρουν μόνο κρέας και ψάρι».

Πηγή: Deutsche Welle 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης