PROTOTHEMA

Οικονομία

«Μόλις θεσμοθετηθούν τα προαπαιτούμενα, θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης»

EuroWorking Group: Μετά τις γερμανικές εκλογές το χρέος

EuroWorking Group: Μετά τις γερμανικές εκλογές το χρέος

Η κοινή δήλωση των θεσμών μετά την συνεδρίαση του EWG ξεκαθαρίζει πως η όποια εφαρμογή μέτρων για το χρέος θα γίνει το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές - «Πάγος» στην Αθήνα και από τον ESM: Δεν βλέπουμε άμεσα ελαφρύνσεις για το χρέος

Ολοκληρώθηκε στις 17:40 η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, καλωσορίζοντας την προκαταρκτική συμφωνία και λέγοντας πως το Eurogroup στη συνέχεια θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση των προαπαιτουμένων.


Σε κοινή δήλωσή τους οι θεσμοί λένε τα εξής:

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».

Το EuroWorking Group πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 15:00.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες, με σκοπό να ενημερώσει τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τι σημαίνει η δήλωση για το χρέος

Το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα σημαντικό «αγκάθι» μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. 

Η Γερμανία δεν επιθυμεί την εφαρμογή επιπλέον μέτρων βιωσιμότητας χρέους (πέρα των βραχυπρόθεσμων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμοστεί) πριν τις γερμανικές εκλογές, αλλά, την ίδια στιγμή, έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως χρηματοδότη στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, δεν δέχεται να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξουν μέτρα για το ελληνικό χρέος, που να το καθιστούν βιώσιμο, βάσει των δικών του εκτιμήσεων.

Η δήλωση του EWG αφενός καθορίζει έναν χρονικό ορίζοντα αποσαφήνισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων -τις επόμενες εβδομάδες-, έτσι ώστε να δώσει στο ΔΝΤ το πλαίσιο που χρειάζεται, για να εισηγηθεί στο ΔΣ του την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας πως ως βάση δέχεται την δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016, ξεκαθαρίζει πως η οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση, συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων θα γίνει το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές.

Σημειώνουμε πως η δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπει πως «για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή μιας πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων (βιωσιμότητας του χρέους) έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM».

«Πάγος» στην Αθήνα από τον ESM: Δεν βλέπουμε άμεσα ελαφρύνσεις για το χρέος

Μήνυμα στην Αθήνα ότι η λύση για το ζήτημα του χρέους δεν είναι στον άμεσο ορίζοντα έστειλε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Εν όψει των συζητήσεων που στοχεύουν στην διευθέτηση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προκειμένου να συμφωνηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος, στο πλαίσιο της «συνολικής συμφωνίας» Ελλάδας-δανειστών, ο εκπρόσωπος τύπου του ESM, Wolfgang Proissl, έστειλε το μήνυμα ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα». 

Όπως αναφέρει η Ημερησία, αφορμή για τη δήλωση αποτέλεσε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια», το οποίο ο εκπρόσωπος του ESM διέψευσε.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας της Φρανκφούρτης σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της αναφερόταν σε ανακοίνωση του ESM, κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για «σχετικές ελαφρύνσεις».

O B. Proissl διαψεύδει το δημοσίευμα της FAZ, σημειώνοντας: «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ESM αναφέρει: «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα. Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις ("κούρεμα χρέους")».
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΣΤΟΝ ΛΟΥΛΗ Κ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥ ΛΟΥΛΗ05/05/201700:13

......ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΣΤΩ Κ ΓΙΑ 2-3 ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ΛΟΥΛΗ;;;;;;ΤΙ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ;;;;;; ΞΑΝΑΚΑΝΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΞΑΝΑΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΛΓΣΤΗ ΞΑΝΑΠΕΣΤΟΥΣ ΝΑ ΣΕ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΑΚΙ ΣΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ Κ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΞΑΝΑΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΦΙΛΕ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΑ ΞΑΝΑΛΕΩ ****ΜΗΝ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΕΜΜΟΝΕΣ

Απάντηση
biondino04/05/201723:03

Εγώ λέω η ελάφρυνση να γίνει μετά τη Δευτέρα Παρουσία, είναι πιο πιστευτό νομίζω έτσι ?? Ελα Χριστούλη μου, κανόνισε νάρθεις λίγο νωρίτερα να γλυτώσουμε οι ταλαίπωροι από το βασανιστήριο των μνημονίων !

Απάντηση
sss04/05/201722:40

Τα συριζάκια τα έκαναν σαλάτα, πάλι, δεν πήραν τίποτα, απλώς τα έδωσαν όλα, τζάμπα οι χοροί και τα τραγούδια

Απάντηση
δημοκρατης04/05/201722:39

Ο τσιπρας για να περασει τα μετρα απο τη βουλη ειχε και εχει ως σημαια, το θεμα της διευθετησης του χρεους. Ομως απ οτι βλεπουμε το ζητημα του χρεους παει σε βαθος χρονου, στις καλενδες και στα.... τερμενα. Τωρα, για να σοβαρολογουμε και για να μην εχουμε... αυταπατες πιστευει καποιος οτι οι ξενοι θα κανουν κατι ουσιαστικο για να γινει το χρεος βιωσιμο ? Προσωπικα ειμαι σιγουρος οτι ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Το βλεπω σαν μια φωτοβολιδα που σκαει για να τραβηξει την προσοχη ολων απο τα σκληρα μετρα που ερχονται. Απο την αλλη, τιθεται ενα ερωτημα...Πως η κυβερνηση θα ψηφισει ενα σκασμο μετρα χωρις να εχει εξασφαλισει τιποτα για το χρεος ? Με τι δικαιολογια οι βουλευτες θα ψηφισουν μετρα που θα πληξουν συνταξιουχους, φτωχους, ανεργους και μικροεισοδηματιες ? Κατα τη γνωμη μου αν αυτα τα μετρα ψηφιστουν απο τους βουλευτες των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η κυβερνηση θα υπογραψει και το τελος της. Ως μονη λυση βλεπω τις εκλογες, γιατι αν ειναι να χαντακωθει ξανα ο λαος για τις καρεκλες καποιων,το εργο αυτο το εχουμε ξαναδει, εχουμε αηδιασει και δεν βγαζει πουθενα, παρα μονο στο βολεμα καποιων καρεκλοκενταυρων. Πρεπει ομως να ξερουν οι βουλευτες της συγκυβερνησης οτι οι πραξεις τους καταγραφονται απο τους πολιτες και θα ....ξεπληρωθουν αναλογως....

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία